- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Britanija još pre četiri godine počela da obučava ukrajinske vojnike za primenu minobacača NLAW

© AP Photo / Pavlo PalamarchukUkrajinski vojnici tokom obuke za korišćenje protivtenkovskih sistema na Javorovskom poligonu u Lavovskoj oblasti
Ukrajinski vojnici tokom obuke za korišćenje protivtenkovskih sistema na Javorovskom poligonu u Lavovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
Pratite nas
Na položajima sa kojih su ruske snage odbacile pripadnike ukrajinske vojske u Volnovahi pronađena su uputstva za korišćenje britanskih minobacača NLAW koja je napisao jedan mlađi vodnik, pripadnik padobransko-desantne jedinice ukrajinske vojske.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

On je i sam prošao britansku obuku za ovo naoružanje. Uputstvo, koje je pronašao reporter Sputnjika, napisano je na ukrajinskom jeziku a njemu su sadržani podaci o taktičko-tehničkim karakteristikama minobacača, načinu rada, mehanizmu, detaljan opis rada svih komponenti, kao i shema pripreme oružja za borbene aktivnosti.
Drugi dokumenti koje je u skrovištu ukrajinskih snaga našao izveštač Sputnjika otkrivaju da je pomenuti vojnik od 2016. godine bio na obuci u ukrajinskoj Nacionalnoj akademiji snaga pešadije a da je 2018. završio britanski kurs obuke za komandire pod pokroviteljstvom Britanskog kraljevskog tenkovskog puka.
Pored toga, on je učio engleski jezik sa posebnim osvrtom na vojnu terminologiju i specifičnosti komunikacije među državama članicama NATO.
Tako obučeni, mladi vodnici poput ovog su brzo dobijali mogućnost da koriste naoružanje NATO i da dalje obučavaju pripadnike svojih jedinica.
Na taj način NATO je počeo još pre četiri godine, dok su se vodili pregovori o Minskom kompleksu mera, da stvara u ukrajinskoj vojsci grupu koja je lako mogla da savlada primenu novog zapadnog naoružanja i da, u slučaju potrebe, učestvuje u borbenim aktivnosti i da pri tome bude u tesnom kontaktu sa vojskama članica NATO.
Podsetimo, zvanično je saopšteno da su Ukrajini isporučeni minobacači NLAW tek početkom ove godine.
Zemlje NATO-a, predvođene Sjedinjenim Američkim Država, od 2014. godine isporučuju Ukrajini oružje i obučavaju njenu vojsku, što predstavlja direktno kršenje Minskih sporazuma i negativno utiče na regulisanje situacije u Donbasu. Osim Amerike, u isporukama vrednim milijarde dolara učestvuju Velika Britanija, Kanada, Francuska, Poljska, Turska, Litvanija, Češka, Bugarska, Rumunija i Estonija.
Britanski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
SVET
Mediji: London poslao 30 specijalaca u Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala