- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Putin naložio da se Nemačkoj razjasni plaćanje gasa u rubljama

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa šefovima DNR A. Zaharčenkom i LNR I. Plotnickim
Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa šefovima DNR A. Zaharčenkom i LNR I. Plotnickim - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin je nakon jučerašnjeg razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem dao nalog svom pomoćniku za ekonomska pitanja Maksimu Oreškinu da kontaktira nemačku stranu kako bi se razjasnio mehanizam plaćanja gasa u rubljama, saopštio je portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Putin je prilično detaljno informisao Šolca o plaćanju gasa u rubljama. Iako su objašnjenja bila veoma podrobna, u cilju njihovog podizanja na viši stručni nivo, Putin je nakon razgovora dao nalog pomoćniku predsednika Oreškinu da kontaktira pomoćnika za ekonomska pitanja nemačkog kancelara Jorga Kukisa“, rekao je Peskov novinarima.

On je dodao da je Oreškin sinoć zvao Kukisa i „apsolutno sadržajno, tehnološki, bez bilo kakve politike objasnio kako izgleda rad tog sistema“.

„Kao što smo i govorili, za korisnike ruskog gasa koji, de-fakto plaćaju isporuku, faktički neće biti nikakvih izmena. U svakom slučaju oni će kupiti rublje u vrednosti valute, koja je navedena u ugovorima. Rusija ostaje dosledna svojim obavezama iz važećih ugovora i sporazuma: i u pogledu količine i u pogledu cene“, istakao je portparol Kremlja.

Peskov je osim toga izjavio da se plaćanje ruskog gasa posredstvom konvertovanja u rublje preko „Gasprombanke“ razmatra kao jedna od varijanti za sve države koje spadaju u neprijateljske, a ne samo za Nemačku. On nije otkrio detalje, već je samo rekao da će oni tek uslediti.
Portparol Kremlja je naglasio da su mehanizmi prelaska na plaćanje ruskog gasa u rubljama proučeni i predstavljeni ruskom predsedniku, kao i i da će uskoro biti objavljeni.
Kao odgovor na zapadne sankcije protiv Rusije, uvedene zbog specijalne operacije Rusije u Ukrajini, Putin je 23. marta doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.
Juče je nakon razgovora nemačkog kancelara i ruskog lidera portparol kabineta nemačkog ministra Štefana Hebeštrajta objavio detalje budućeg plaćanja za ruski gas. Prema njegovim rečima, plaćanje će se obavljati isključivo u evrima i, kao i pre, prebacivaće se u „Gasprombanku“ koja nije obuhvaćena sankcijama, a banka će onda konvertovati uplatu u rublje.
Uloga rublje u novoj međunarodnoj finansijskoj šahovskoj partiji bila je tema emisije „Energija Sputnjika“:
Ruske rublje - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
RUSIJA
Kremlj: Plaćanje gasa u rubljama neće početi 31. marta, to je proces koji zahteva vreme
Ruske rublje i američki dolari - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
RUSIJA
Nigerija: Ko prodaje – taj i postavlja uslove; To je politika Rusije i niko nema prava da je osporava
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala