- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Plaćanje gasa u rubljama neće početi 31. marta, to je proces koji zahteva vreme

© Sputnik / Alekseй Suhorukov / Uđi u bazu fotografijaRuske rublje
Ruske rublje - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
Pratite nas
Novi mehanizmi plaćanja ruskog gasa u rubljama neće početi od 31. marta, jer je to proces koji zahteva vreme, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Sve što sutra bude isporučeno ne znači da će morati i da se plati do sutra uveče. Ne, to je dugotrajniji proces. Tehnološki jednostavno“, objasnio je Peskov.
On je potvrdio i da je jedna od tema jučerašnjeg telefonskog razgovora ruskog i francuskog lidera Vladimira Putina i Emanuela Makrona bila i plaćanje ruskog gasa u rubljama.
„Ova tema (plaćanje ruskog gasa u rubljama) je dotaknuta tokom jučerašnjeg razgovora“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje novinara kakav je bio odgovor Putina na izjavu Makrona o nemogućnosti plaćanja za ruski gas u rubljama.

Plaćanje u nacionalnim valutama u interesu Rusije i njenih partnera

Peskov se osvrnuo i na predlog da se plaćanje u rubljama, pored gasa, proširi i na ostale stavke ruskog izvoza navodeći da ga treba proučiti.

„To je ideja koja se mora proučiti imajući u vidu da zapravo postoje zemlje koje ispoljavaju uzajamno interesovanje za međusobno poslovanje u nacionalnim valutama i uzimajući u obzir da je prestiž dolara kao glavne svetske rezervne valute poslednjih godina značajno poljuljan“, odgovorio je Peskov novinarima.

On je istakao da se „to pitanje u potpunosti može razmotriti“.
„Ako to bude nalog predsednika države, sigurno je da će dobiti formu nekog konkretnog predloga“, smatra predstavnik Kremlja.
Peskov je još istakao da je proširenje prakse korišćenja nacionalnih valuta oblast kojom se bavi i ruska vlada i da se na svim frontovima treba kretati napred. To je, kako je rekao, u interesu Rusije i njenih partnera.

Nova valuta za trgovinu Rusije sa prijateljskim zemljama?

Peskov je još prokomentarisao navode pojedinih medija da je grupa ekonomista predložila da se razmisli o stvaranju nove platne jedinice za trgovinu Rusije s prijateljskim zemljama i da resorno ministarstvo nije isključilo tako nešto u budućnosti.
„Inicijativa da se stvori nova platna jedinica za trgovinu Rusije sa prijateljskim zemljama je na nivou ideje“, odgovorio je Peskov
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin naložio Centralnoj banci, „Gaspromu“ i vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima. Ruski lider je prošle nedelje doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
RUSIJA
Predstavnik Evropske komisije: Evropska unija odbija da plaća ruski gas u rubljama
Cevi za tranzit gasa u kompresorskoj stanici Rembelščizna u blizini Varšave u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
RUSIJA
Bivši bugarski ministar energetike: Druge zemlje ne mogu da zamene ruski gas
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
RUSIJA
Medvedev: Dosadašnji finansijski sistem neće opstati, nastupa era regionalnih valuta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala