- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina prihvatila principijelne zahteve Moskve

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaPregovori Rusije i Ukrajine u Gomelju
Pregovori Rusije i Ukrajine u Gomelju - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
Pratite nas
Ukrajina je u suštini prihvatila principijelne zahteve Rusije, saopštio je šef delegacije Rusije Vladimir Medinski televiziji "Rusija 24".
"Juče su kijevske vlasti prvi put u poslednjih nekoliko goda izrazile spremnost da se dogovore sa Rusijom. Oni su nam predali napisane na papiru principe potencijalnog budućeg sporazuma koji predviđa: odustajanje od stupanja u NATO, neblokovski status Ukrajine, odustajanje od nuklearnog oružja i drugog oružja masovnog uništenja", saopštio je on.
Prema rečima Medinskog, predlozi Ukrajine sadrže i odustajanje od raspoređivanja stranih vojnih baza i vojnih kontingenata, kao i obaveza o održavanju vojnih vežbi samo uz dogovor sa državama-garantima, među kojima će biti i Rusija.
On je istakao da je Ukrajina juče prvi put pokazala spremnost da realizuje niz važnih uslova kako bi u budućnosti mogla da izgradi normalne odnose sa Rusijom.
Po njegovim rečima, pregovori se nastavljaju, ali principijelni stav Rusije o Krimu i Donbasu ostaje nepromenjen. Ako Ukrajina realizuje sve gorenavedene obaveze, pretnja stvaranja poligona NATO-a će biti likvidirana, izjavio je šef ruske delegacije.
Medinski je još jednom ponovio da postoje čvrsti dokazi da je Kijev spremao ofanzivu na Donbas, Rusija je morala da počne specijalnu operaciju.
U Istanbulu je 29. marta održana još jedna runda rusko-ukrajinskih pregovora koji su trajali oko tri časa. Na kraju pregovora, Vladimir Medinski, pomoćnik ruskog predsednika koji je kao i prethodno predstavljao rusku delegaciju, izjavio je da će Rusija značajno smanjiti vojnu aktivnost u pravcu Kijeva i Černigova.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
Podkast
Ljubinka Milinčić: Zelenski predlaže podelu Ukrajine /video/
Rusko-ukrajinski pregovori u Istanbulu - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
RUSIJA
Pregovori u Istanbulu: Ukrajina obećava da neće stupati u vojne saveze
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala