- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nekada smo se divili Italiji, Španiji, ali – Srbija ima poker čuvara kao niko nikada!

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARDPredrag Rajković
Predrag Rajković - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
Pratite nas
Dragan Stojković Piksi verovatno ima tešku „glavobolju“ svaki put kada sastavlja tim i kada treba da izabere „keca“ među stativama. Orlovi na raspolaganju imaju četvoricu golmana iz „liga petica“ koji podjednako dobro mogu da brane mrežu – Predrag Rajković, Vanja Milinković-Savić, Marko Dmitrović i talentovani Mile Svilar.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Nekada se Srbija divila Italiji, Španiji, a sada ima poker čuvara kao niko nikada.
Kuća se gradi od temelja, a reprezentacija od golmana! Teško da bez pouzdanog čuvara mreže tim ili reprezentacija mogu da se nadaju bilo kakvom rezultatu i uspehu, a Srbija ih trenutno ima čak četvoricu!
Nekada su Španci imali Ikera Kasiljasa, Viktora Valdesa, Davida de Heu, Italijani Đanluiđija Bufona, Frančeska Tolda, Anđela Perucija, a sada Srbija ima Predraga Rajkovića, Marka Dmitrovića, Vanju Milinković-Savića i Mileta Svilara.
Nijanse su praktično u pitanju za prvog čuvara, a Dragan Stojković za sada, kada ih sve ima na raspolaganju, obično prednost ukaže Rajkoviću iz Remsa.
To i ne čudi, s obzirom na odlične partije koje bivši čuvar mreže Crvene zvezde i Makabija iz Tel Aviva, kao i svetski prvak sa Orlićima, pruža u jednoj od najjačih liga na svetu. Rajković je debitovao još davne 2013. godine i od tada je među stativama bio na 26 utakmica.
Konkurencija mu se neočekivano pojavila u mlađem bratu Sergeja Milinković-Savića, koji se svaki put kada dobije priliku nameće Piksiju, sigurnim intervencijama i igrom nogom, što Stojković preferira.
To je bio slučaj i na prethodnoj prijateljskoj proveri sa Mađarskom u Budimpešti (0:1), kada je Rajković izostao iz tima, a prednost u odnosu na Dmitrovića iz Sevilje dobio je Vanja Milinković-Savić koji se ustalio kao prvi golman „torinskih bikova“ i ima apsolutno poverenje hrvatskog trenera Ivana Jurića.
Dvometraš Milinković-Savić (202 cm), koji je ove sezone već upisao 25 nastupa u Seriji A, gde je primio 28 golova, odlično je "čitao" i pratio igru rivala, pokazao je sigurnost kod prekida i sa lakoćom je zaustavljao udarce Mađara sa distance.
Teško da bi Piksi pogrešio i da je poverenje ukazao Dmitroviću koji je na kraju prošle sezone iz Eibara prešao u Sevilju, gde je rezerva maestralnom Bonu.
Ipak, Dmitrović je u poslednjoj utakmici Andalužana bio među stativama u remiju sa Real Sosijedadom u 29. kolu Primere i uspeo je da sačuva mrežu, što je samo potvrda njegovih kvaliteta.
I kao poslednji od pokera čuvara mreže tu je talentovani Mile Svilar koji je između Belgije i Srbije izabrao Orlove.
Doskorašnji golman Benfike potpisao je pre nekoliko dana ugovor sa Romom, te je jasno da Žoze Murinjo ne bi tek tako dovodio golmana da se ne radi o ogromnom talentu, koji bi lako mogao da predstavlja budućnost srpskog i evropskog fudbala.
Svilar ima samo 22 godine i bio je najmlađi debitant u Ligi šampiona sa svega 18 godina. Ali, u žestokoj konkurenciji sa Grkom Odiseasom Vlahodimosom i Brazilcem Eltonom Leiteom, Svilar ne dobija dovoljnu minutažu, zbog čega je odlučio da ne produži ugovor sa „lisabonskim orlovima“, a izbor o nastavku karijere pao je na Romu s kojom je potpisao ugovor do 2027. godine.
Svilar je već debitovao na golu Orlova u trijumfu nad Katarom rezultatom 4:0 u prijateljskom susretu, kada je na poluvremenu zamenio Predraga Rajkovića.
Samim tim, Srbija ima četiri golmana u ligama petice“ što je impresivan podatak, a Piksi će imati slatke muke svaki put kada bude trebalo da sastavlja startnih 11 dok do Katara ne bude odučio ko je „zakucan“ među stativama.
Naredni meč je već u utorak, 29. marta (18.00), kada Srbija gostuje Danskoj u Kopenhagenu u prijateljskoj proveri, a očekuje se da će se među stative vratiti Predrag Rajković.
Strahinja Pavlović Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2022
SPORT
Minuti za spas su u reprezentaciji – i naciji!
Duel Kristijana Ronalda i Saše Lukića - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
SPORT
Dan posle kojeg ništa više nije bilo isto /video/
Milan Borjan u dresu reprezentacije Kanade - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
SPORT
Golman Zvezde „zalivao“ šampanjcem selektora – Kanada posle 36 godina na Mundijalu /video/
Srpski reprezentativac Luka Milivojević - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2022
SPORT
Luka je otkrio Britancima šta je „srpska tajna“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala