- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nervi su nam jaki, a koža debela: Ruska ambasada o neprijateljskim potezima Poljske

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZgrada ambasade Rusije u Varšavi
Zgrada ambasade Rusije u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
Pratite nas
Odluke poljskih vlasti da blokiraju sredstva na bankovnim računima koji pripadaju ruskoj ambasadi, kao i o masovnom proterivanju ruskih diplomata očigledno je testiranje živaca Moskve, ali nervi su nam jaki, a koža debela, izjavio je ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Smatram da je odluka poljskih vlasti o tako masovnom proterivanju naših zaposlenih – dokaz priznanja visokog kvaliteta njihovog rada, jer su u uslovima snažne kontrole poljskih vlasti, u neprijateljskom okruženju, moje kolege radile koordinisano, energično i efikasno. Ponosan sam na njih“, istakao je Andrejev.
Prema njegovim rečima, 45 ruskih diplomata, na čijem je proterivanju insistirala Varšava, napustilo je zemlju. Vlasti te zemlje nisu mogle da iznesu nikakve konkretne žalbe na račun ruskih diplomata, naglasio je on.
„Tvrdnja da aktivnosti ruskih diplomata u Poljskoj nije odgovarala statusu u skladu sa Bečkom konvencijom ničim nije potvrđena. Očigledno, nemajući drugih sredstava da se suprotstave efikasnom radu naših zaposlenih, poljske vlasti su prosto donele odluku o njihovom masovnom proterivanju“, konstatovao je Andrejev.
S tim u vezi, ambasador je dodao da su poljske vlasti, donoseći tu odluku, vrlo dobro shvatale da će „sa ruske strane uslediti adekvatne, srazmerne, a možda i recipročne mere“.
„I poljska ambasada u Moskvi će, sa svoje strane, biti značajno ograničena u svojim mogućnostima. Ali oni su se odlučili na to, očigledno verujući da će njihova dobit od takve razmene premašiti njihove gubitke“, smatra diplomata.
Ambasada Ruske Federacije u Poljskoj i konzularno odeljenje nastavljaju da izvršavaju svoje zadatke, uprkos proterivanju 45 diplomata, dodao je on.
Istovremeno, on se osvrnuo na odluku poljskih vlasti da blokiraju sredstva na bankovnim računima koji pripadaju ruskoj ambasadi.
S tim u vezi, napomenuo je da će ambasada Poljske u Rusiji raditi tačno onoliko koliko i ambasada Rusije u Poljskoj. Kako kaže, na poljskim vlastima je da odluče šta dalje.

„Zaista žele da nas istisnu odavde ili da nam samo testiraju živce, da tako kažem, da provere kakvi smo, beskorisno je nagađati. Nervi su nam jaki, a koža debela. Jasno smo stavili do znanja našim poljskim takozvanim partnerima da mere za zamrzavanje bankovnih računa ambasade i stvaranje nenormalnih uslova za rad našeg diplomatskog predstavništva ovde smatramo direktnim flagrantnim kršenjem konvencije o diplomatskim odnosima“, istakao je Andreev.

Ranije je portparol ministra-koordinatora obaveštajnih službi Poljske Stanislav Žarin izjavio da je Agencija za unutrašnju bezbednost Poljske sastavila spisak od 45 ruskih diplomata koje sumnjiči za špijunažu i zahteva njihovo proterivanje. S tim u vezi, ambasador Rusije u Varšavi Sergej Andrejev potvrdio je prijem note Ministarstva spoljnih poslova Poljske o proterivanju ruskih diplomata.
Ukrajinski nacionalisti iz Azov bataljona tokom protesta u Kijevu. - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
Podkast
CIA i nacisti u Ukrajini | Novi Sputnjik poredak
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
RUSIJA
Rusija poručila Poljskoj: Znamo cilj proterivanja naših diplomata – odgovorićemo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala