- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija poručila Poljskoj: Znamo cilj proterivanja naših diplomata – odgovorićemo

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
Pratite nas
Poljska proteruje ruske diplomate kako bi sprečila izbeglice iz Ukrajine da odu u Rusiju, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Kako kaže, Rusija će odgovoriti na sva proterivanja njenih diplomata, ne samo iz Poljske, već i iz baltičkih zemalja i Bugarske.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Bilo je proterivanja iz baltičkih zemalja, iz Bugarske i drugih zemalja. I, naravno, podrazumeva se da ćemo odgovoriti – na odgovarajući način, kao što uvek radimo“, naglasila je Zaharova.
Komentarišući proterivanje ruskih diplomata iz Poljske, ona je za televiziju „Rusija 24“ rekla da je to namerno učinjeno i da pogađa ukrajinske izbeglice koje žele da odu u Rusiju u budućnosti.

„Još jednom ističem, u datom slučaju, ma kako monstruozno delovalo – u tome je suština, Varšava zvanično preduzima sve kako ljudi, koji žele da dođu na teritoriju Ruske Federacije sa teritorije Ukrajine i sada su se našli u Poljskoj (a takvih ljudi je mnogo), ne bi mogli to da učine. Poljska čini sve kako bi se njihova patnja u još većoj meri povećala. To je namenska radnja koja ne pogađa rusku diplomatsku službu, već one ljude sa ukrajinske teritorije koji se sada tamo nalaze, sigurna sam u to“, objasnila je portparolka.

Prema njenim rečima, proterivanja gotovo svih ruskih diplomata iz Poljske povezana je sa tim što Varšava ne želi da državljanima Ukrajine, koji svoju sudbinu vezuju za Rusiju, pomogne u dolasku na rusku teritoriju.
Zaharova je napomenula da Varšava i dalje nije dostavila Rusiji spisak proteranih diplomata po prezimenu.
Neviđen broj ljudi, a još ne znamo njihova prezimena – još uvek nam nisu rekli“, dodala je ona, napominjući da Moskva ne razume ni odakle takva cifra, s obzirom da je ona nešto veća od kvantitativnog pokazatelja diplomatskog sastava“. Moramo da razumemo o kome govorimo, a da zatim izvučemo neke zaključke, konstatovala je portparolka.
Istovremeno, ruski ambasador u Poljskoj Sergej Andrejev izjavio je da će proterivanje ruskih diplomata iz Poljske dovesti do faktičkog poništavanja diplomatskih odnosa Moskve i Varšave.
Pogoršanje rusko-poljskih odnosa se nastavlja, istakao je ambasador. On je proterivanje ruskih diplomata iz Poljske nazvao „logičnim razvojem odnosa” sa Rusijom, koji odavno „krenu idu nizbrdo”.
Kako kaže, bar tri četvrtine ruskih diplomata biće proterano iz Varšave. „To, naravno, umnogome umanjuje naše mogućnosti za normalan rad“, rekao je on za „Rusiju 24“.
Ranije je portparol ministra-koordinatora obaveštajnih službi Poljske Stanislav Žarin izjavio da je Agencija za unutrašnju bezbednost Poljske sastavila spisak od 45 ruskih diplomata koje sumnjiči za špijunažu i zahteva njihovo proterivanje. S tim u vezi, ambasador Rusije u Varšavi Sergej Andrejev potvrdio je prijem note Ministarstva spoljnih poslova Poljske o proterivanju ruskih diplomata.
Prethodno je Bugarska proglasila 10 ruskih diplomata za persone non grata, a Letonija i Estonija su saopštile da proteruju po tri službenika ruske ambasade.
Ambasada Rusije u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
RUSIJA
I zvanično: Poljska proteruje 45 ruskih diplomata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala