- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapad želi slomljenu Rusiju da bi se borio protiv Kine /video/

© Sputnik / Mihail Metcelj/TASS/POOL / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Si Đinping na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje
Vladimir Putin i Si Đinping na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje  - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
Pratite nas
Jezgro međunarodnih odnosa od 1945. nalazi se u trouglu tri velike sile – Kine, Amerike i Rusije. Americi je sada cilj da protivnika Rusiju odvoji od rivala Kine, smatra bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

On podseća da je Amerika preko Niksona i Kisindžera uspela da odvoji Kinu od Rusije čime je zauzela privilegovan položaj u tom trouglu i nalazila se u situaciji da može da diktira uslove.
„Kada je Amerika kao jedina supersila počela da oseća duh novog vremena, a to je da se stvaraju novi oslonci moći koji nisu spremni da služe SAD, već svojim interesima, Vašington nije znao kako da se postavi i onda je pre tri, četiri godine imenovao Kinu kao rivala, a Rusiju kao protivnika. Drugim rečima, treba se pripremiti za obračun sa rivalom tako što će se eliminisati protivnik ali ne samo eliminisati, nego ga pretvoriti u saveznika Zapada za obračun protiv Kine,” smatra Jovanović.

SAD ima jasan cilj koji se već sprovodi

Postoji, dodaje naš sagovornik, tradicionalno uverenje na zapadu da je Rusija zbog delikatnosti u tom trouglu potencijalni saveznik Zapada protiv Kine ali ne jaka Rusija, već slomljena kao što je bila u vreme Jeljcina.
Sada je zadatak ove nove ofanzivne politike Amerike da preko svojih saveznika dovede do kvalitativnog slabljenja Rusije.
„Tako nešto se prvo radilo preko kompromitovanja u borbi sa bratskom Ukrajinom i ekonomskog iscrpljivanja kako bi došlo do socijalnih i političkih nezgoda za vlast i u krajnjem njene smene. To je cilj koji je jasan i on se sprovodi,” rekao je naš sagovornik.
On smatra da je oduvek slovenski svet u odnosu na Zapad bio tertian kao nižerazredni, a kada vidimo da raspad Jugoslavije nije izveden na miran način, nego uz puštanje krvi zato što su tako arhitekti želeli, shvatamo da je to urađeno da bi ideja jugoslovenskog zajedničkog državnog prostora bila zauvek uništena.
„Slično se radi i u Ukrajini jer na Zapadu smatraju da je Rusija samo sa Ukrajinom kao integralni delom neosporiva globalna sila. Zato im je toliko važno da Ukrajinu definitivno odvoje od Rusije, jer su to ipak bratski narodi,” naglasio je bivši ambasador SRJ u UN.

Kina sledi svoje interese

Ipak, Jovanović ocenjuje, Rusija je toga svega svesna, nije ni bez sredstava koja su dovoljna da budu efikasni u slučaju da bude neke drske politike. Na kraju, kaže on, postavlja se i pitanje da li je Kini u interesu da ostane sama i da izgubi saveznika, a da on bude na drugoj strani?
„Na sceni su velika preračunavanja. Zapad, koliko vidimo, otvoreno poziva Peking i upozorava ne samo da ne bude saveznik Rusije nego i da osudi taj akt ali Kina kao i svaka velika zemlja ima svoje interese i ne može se reći da žele da ostanu sami naspram SAD, već je obrnuto. Imaju i puno upućujućih interesa sa Rusijom - zavise od energetike, prolaska kroz Arktik ali su nezaobilazni i “pojas i put” plus železnica preko Sibira su neophodne Kini da transportuje svoju robu,” smatra naš sagovornik.
Ta računica Zapada da se razbije prirodni savez Rusije i Kine nema mnogo izgleda, kaže Jovanović ali još ima mnogo nepoznanica kao i u svakoj otvorenoj političkoj igri.

NATO je sve osim odbrambene organizacije

NATO je izgubio svoj razlog postojanja u trenutku kada je hladni rat zgasnuo i kada se raspustio njihov protivnik - Varšavski ugovor. Od tada NATO pomalo luta kao neka vrsta utvare tražeći neprijatelja. Nije ga mogao nalaziti, jer ga nije bilo, a onda je, prema mišljenju Jovanovića, prvo izmislio nesreću Jugoslavije koju su sami pripremili i sistematski izvodili.
Oslobođeni aerodorom u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
SVET
Ekskluzivno iz Donbasa: Oslobođenje Marijupolja je pitanje dana – vode se teške ulične borbe
„Našli su tog kvazineprijatelja u jugoslovenskoj krizi ali su i tada izašli iz svoje zone odgovornosti - prestali su da budu odbrambena vojna organizacija i postali agresivna, a nisu se čak trudili da to objasne i opravdaju. Tokom te agresije održan je samit u Vašingtonu na kojem su najavili novu ulogu NATO, da on treba da interveniše svugde u svetu gde su ugrožene zapadne vrednosti”, da Alijansa bude neka vrsta pretorijanske garde američkog imperijalnog poretka u svetu, rekao je Jovanović.
Od tada se NATO mešao gde god je stizao, podseća on, i u Avganistanu i u Libiji, bio je sve samo ne odbrambena organizacija kako je bila definisana. Rusija je i pravno i politički potpuno umesno podsetila Zapad da je njena bezbednost ugrožena pripremanjem nekoliko zemalja, uključivši i Ukrajinu, da uđu u NATO.

NATO ignorisao crvenu liniju Rusije

Moskva je lepo objasnila da je to crvena linija i tražili su razgovore. Umesto toga dobili su odgovor da niko ne može da spreči neku zemlju da izrazi želju da se pripoji Alijansi.
„Ta crvena linija Rusije je sasvim opravdana, jer svako približavanje granica NATO nadomak Moskve je alarm za uzbunu čak toliko da mogu da u igru uđu i ona zabranjena oružja koja se ne pominju i umesto da to prime ozbiljno, da razgovaraju, oni su to ignorisali i forsirali Ukrajinu da se pripremi za dugoročan vojni obračun sa Rusijom”, naglasio je nekadašnji šef diplomatije SRJ.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
SRBIJA
„Srbija nije ničija sluškinja“: Vučić odgovorio na pitanje o sankcijama Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala