- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ekskluzivno iz Donbasa: Oslobođenje Marijupolja je pitanje dana – vode se teške ulične borbe

© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografijaOslobođeni aerodorom u Marijupolju
Oslobođeni aerodorom u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
Pratite nas
Ekskluzivno
Volnovaha je potpuno oslobođena dok se u u jugozapanom delu Marijupolja gde su stacionirani ostaci jedinica ukrajinskih nacista trenutno vodi teška ulična borba, kaže Danil Bezsonov, ministar informisanja DNR
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Na pitanje kakve su procene, koliko još dugo bi ukrajinske snage mogle da pružaju otpor u Marijupolju, u ekskluzivnom razgovoru za Sputnjik Danil Bezsonov kaže da su u pitanju dani.
© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaDanil Bezsonov, v.d.ministra informisanja DNR
Danil Bezsonov, v.d.ministra informisanja DNR - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
Danil Bezsonov, v.d.ministra informisanja DNR
„Oni su pritisnuti uz more i praktično pobeđeni“.

Iz Marinke napad na urbani deo

Kada je reč o daljim pravcima delovanja, budući da se karta ratnih dejstava menja iz dana u dan, a neretko, kao u slučaju važne strateške pozicije - naselja Marinke- odakle se granitara urbani deo Donjecka, zbunjuje, Bezsonov kaže da je plan bio da se krene na Marinku ali ne direktno.
© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografijaVojnici Narodne milicije DNR na teritoriji oslobođenog aerodroma u Marijupolju
Vojnici Narodne milicije DNR na teritoriji oslobođenog aerodroma u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
Vojnici Narodne milicije DNR na teritoriji oslobođenog aerodroma u Marijupolju
„Razumeo sam - to nije zvanično, to je moje lično mišljenje - da je trebalo zaobići Marinku te da naša marijupoljska grupa treba da, kada se očisti Marijupolj, krene ka severu i probije ukrajinsku odbranu. Ali pošto se iz Marinke i Avdejevke artiljerijom napadaju stambeni blokovi Donjecka, pritom ne govorim o vojnim objektima nego direktno civilima, komanda je odlučila da reši taj problem što pre. Zato je odbrana Marinke probijena i taj naseljeni punkt se čisti“.
© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaHaubica iz napuštene artiljerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine
Haubica iz napuštene artiljerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
Haubica iz napuštene artiljerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine

Bočno ka ukrajinskom delu naselja

Na Avdejevki se, kaže, nekoliko dana utvrđuje teška artiljerija ukrajinske vojske, a pešadija i specijalne jedinice vojske DNR pokušavaju da razbiju njihovu odbranu.
„U smeru Gorolovke, naseljeni punk Verhnotereckoje je potpuno oslobođen i očišćen, odnosno tamo je uspešno probijena odbrana ukrajinske vojske. Postoji opcija da se Avdejevki priđe sa severa na jug, da se bočno priđe ukrajinskom delu naselja. To je trenutna situacija“.

Zarobljeni u gradovima

Na pitanje šta zatiču i o čemu svedoči stanovništvo novooslobođenih teritorija, Bezsonov kaže da oni iz Marijupolja i Volnovahe tvrde da su ih ukrajinski vojnici i Azov držali kao taoce, skrivali se iza njih, koristili ih kao živi štit.
© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaCivili u oslobođenom delu Marujupolja
Civili u oslobođenom delu Marujupolja - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
Civili u oslobođenom delu Marujupolja

„Zabranjivali su im da napuste gradove, pucali su na njih, radili im strašne stvari. Mnogi od tih ljudi su osvanuli na internetu, mnogo videa će tek biti“.

Sam Donjeck je pod stalnom vatrom, kaže Bezsonov, a samo u petak, po zvaničnim izvorima, poginuo je jedan civil, 36 njih ranjeno a među njima i jedno dete.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala