Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta je čovek ako izgubi domovinu: Sećanje na pilota Zorana Radosavljevića poginulog u NATO agresiji

CC0 / / Pilot Zoran Radosavljević
Pilot Zoran Radosavljević - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2022
Pratite nas
Pre tačno 23 godine, braneći nebo Srbije od NATO agresora, poginuo je najmlađi pilot Vojske Jugoslavije, major Zoran Radosavljević (34) u okršaju sa i brojčano i tehnički mnogo nadmoćnijim neprijateljem.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U vreme početka NATO agresije na SR Jugoslaviju, 24. marta 1999. Zoran je bio u svojoj jedinici, 127. lovačkoj avijacijskoj eskadrili „Vitezovi“ koja je bila smeštena na vojnom aerodromu „Batajnica“, kraj Beograda. Taj aerodrom je već u prvim danima agresije bio žestoko bombardovan od NATO aviona.
Njegov avion MIG-29, prema zvaničnoj verziji, oboren je u širem rejonu Loznice ali su olupina i telo pronađeni nedaleko od mesta Teočak kod Bijeljine u rejonu Majevice, na teritoriji Republike Srpske. Sa njim je te večeri oboren i major Slobodan Perić koji se spasio iskakanjem.
Telo hrabrog pilota pronašla su dva dečaka od 16 i 17 godina, i upravo zahvaljujući njima, Zoran je sahranjen.
Trup aviona bio je na livadi, kljun na jednoj planini, a njegovo telo sa sedištem na drugoj. Srpski dečaci su uz pomoć priručnih nosila napravljenih od merdevina i jednog ćebeta, telo hrabrog pilota spustili sa planine do položaja vojnika Republike Srpske, koji su ga pešice preko njiva preneli u bolnicu u Loznici.
Ubrzo su došli američki vojnici i maltretirali meštane da kažu gde je pilot, pričala je kasnije Zoranova majka.
Zoran je sahranjen tri dana kasnije na groblju u Beogradu uz najviše vojne počasti.
Po rečima majke Radmile, prilikom njihovog poslednjeg susreta, dan pre pogibije, molila je Zorana da ne leti. On joj je tada rekao:
„Mama, moram. Šta je čovek ako izgubi svoju domovinu? Mi piloti moramo da preuzmemo prvi udar na sebe i tako spasemo bar neko dete u ovoj zemlji.“
Pilot Zoran Radosavljević posmrtno je odlikovan Medaljom za hrabrost i unapređen u viši čin. Glavna ulica u beogradskom naselju Batajnica danas nosi njegovo ime. Po njemu je nazvana i godišnja nagrada, koja se od 1999. godine, dodeljuje najboljem studentu odseka za vazdušni saobraćaj na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu
S obzirom da je bio pasionirani jedriličar, nakon njegove pogibije u septembru 1999. jedriličari iz JK Polaris i beogradskog JK Lamar započeli su sa održavanjem memorijalne jedriličarske regate koja nosi njegovo ime – Zokijeva regata.
Deo padobrana i sedišta u kojem se katapultirao pilot Milenko Pavlović nakon što je njegov avion pogođen  - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2021
"Nećete vi da ginete, ja ću": Godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića, branioca srpskog neba
Avion MIG 29 na aerodroomu Batajnica - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2018
Ko su piloti-junaci po kojima bi „migovi“ mogli da dobiju imena?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala