- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusofobna histerija na sopstvenu štetu: Koliko bi SAD koštala zabrana uvoza uranijuma iz Rusije

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaZaporoška atomska centrala pod kontrolom ruske vojske
Zaporoška atomska centrala pod kontrolom ruske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2022
Pratite nas
Posle odluke američkih vlasti o zabrani uvoza ruskih energenata uključujući naftu i gas, grupa senatora republikanaca predložila je nacrt zakona o embargu na isporuku uranijuma koji je dosad bio izuzet iz sankcionih mera.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Ruski eksperti ističu da ako se ova inicijativa realizuje preti skok cena struje u SAD ali i opasnost od obustave niza energetskih blokova atomskih elektrana.
Kako kaže za Sputnjik stručnjak Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Igor Juškov, SAD, Velika Britanija i EU kad je reč o uranijumu u velikoj meri zavise od Rusije. Polovina uranijuma koji se koristi u američkim nuklearnim elektranama uvozi se iz Rusije, Kazahstana i Uzbekistana.

Zašto senatori traže zabranu uvoza uranijuma

Prema mišljenju senatora Džona Barasa, došlo je vreme da se „zauvek uklone svi ruski energenti sa američkog tržišta“. Koautor zakona, republikanski senator Rodžer Maršal smatra da isporuke uranijuma iz drugih zemalja navodno ugrožavaju nacionalnu bezbednost Amerike.
„Visok stepen zavisnosti od stranog uranijuma ugrozio je naše nacionalne interese i nacionalnu bezbednost. Trenutno je to neprihvatljivo“, izjavio je senator.
Kako tvrdi šef Udruženja američkih proizvođača uranijuma i izvršni potpredsednik kompanije „Uranium Energy Corp“ Skot Melbaj, Rusija navodno već neko vreme „kultiviše zavisnost Amerike od ruskog nuklearnog goriva“ stvarajući opasnu pretnju energetici i nacionalnoj bezbednosti SAD.

Nepovoljan scenario za SAD

Ipak, treba napomenuti da SAD nemaju sopstvenu proizvodnju uranijuma. Prema podacima Uprave za energetske informacije pri Ministarstvu energetike SAD, u 2020. godini udeo ruskog uranijuma u ukupnom obimu američkih nabavki iznosio je 16 odsto (što je oko 8064 tone).
Juškov smatra da bi SAD teoretski mogle da pronađu neki drugi izvor uranijuma, ali to povlači za sobom niz posledica. On smatra da bilo kakvo ograničenje isporuke iz glavnog i velikog izvora — Rusije dovelo bi do smanjenja konkurencije i porasta cena.
Prema podacima neprofitne Američke automobilske industrije, nakon odluke lidera Bele kuće o zabrani uvoza energetskih resursa iz Rusije, cene benzina u SAD su nekoliko puta dostigle svoj istorijski maksimum.
Kako tvrdi zamenik generalnog direktora Nacionalnog energetskom instituta Aleksandar Frolov, inicijativa o zabrani isporuke uranijuma iz Rusije dovešće do još većih troškova SAD od onih koji se trenutno primećuju zbog embarga na rusku naftu, gas i ugalj.
Frolov je primetio da će se situacija odvijati po scenariju koji je krajnje nepovoljan za SAD.
„Ovo može dovesti do zatvaranja niza energetskih jedinica u nuklearnim elektranama SAD i do potrebe da se traže drugi dobavljači na tržištu uranijuma. Vašington dobavljače neće moći brzo da pronađe. Istovremeno, Rusija će naći nove kupce uranijuma, jer se nuklearne elektrane i dalje grade u mnogim zemljama sveta, što će stvoriti dodatnu potražnju na tržištu“, objasnio je analitičar.
S druge strane, Juškov smatra da ako je neko precrtao Rusiju sa liste dobavljača, onda neće moći mnogo da bira od koga će kupovati uranijum. On naglašava da ako se smanji proizvodnja u nuklearnim elektranama, porašće cene struje u SAD, a to će pogoditi i stanovnike Amerike. Stručnjak napominje da nuklearne elektrane ne treba dirati. Neka rade kao i do sada.
„One daje jeftinu energiju, koja treba da se isporučuje na domaće tržište. Održavanje normalnog rada nuklearnih elektrana je i dalje važno da bi se obuzdali troškovi energije na domaćem tržištu SAD“, objašnjava ekspert.

Vode se rusofobijom umesto zdravim razumom

Prema mišljenju vodećeg istraživača Centra za bezbednosne studije Ruske akademije nauka Konstantina Blohina, političari u SAD se ne vode zdravim razumom, nego rusofobijom i histerijom.
„Oni žele da nanesu Rusiji maksimalnu ekonomsku štetu. Ali, u isto vreme spremni su da podnesu ogromne gubitke zbog svoje rusofobije“, ističe stručnjak.
On objašnjava da na svetskom tržištu uranijuma postoji pravilo: ako hoćeš — kupuj, ako nećeš — ne kupuj.
„SAD dobijaju uranijum od Rusije jer im je potreban. Moskva ih nije učinila zavisnim od svojih resursa“, naglašava ekspert.
Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak istakao je da ako SAD odbiju da isporučuju energente iz Rusije, Moskva će biti spremna za takvu odluku. „Ako želite da odustanete od snabdevanja energentima iz Rusije — slobodno. Mi znamo gde treba da preusmerimo ove količine. Postavlja se pitanje. Ko od toga ima koristi i kome je to potrebno?“, naglašava on.
Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, Rusija će učiniti ono što je potrebno. Ona ima koristi u ovoj situaciji.
„Mi štitimo interese i ponašaćemo se u skladu sa našim interesima“, poručio je on.
Nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
SVET
Amerika bi mogla da ostane u mraku: Zašto Bajdenove sankcije ne uključuju ruski uranijum
Uranijum-ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
RUSIJA
Obustavljanje isporuke uranijuma iz Rusije slomiće kičmu nuklearnoj industriji SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala