- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika bi mogla da ostane u mraku: Zašto Bajdenove sankcije ne uključuju ruski uranijum

© AP Photo / Stefan Puchner/dpaNuklearna elektrana
Nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Pratite nas
Na američki uvoz ruskog uranijuma neće uticati zabrana predsednika SAD Džozefa Bajdena na uvoz ruskih energenata, jer se uranijum ne nalazi na listi zabranjenih energenata. Amerika nema aktivne pogone za proizvodnju ili preradu uranijuma, što je čini u potpunosti zavisnom od uvoza.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Nuklearne elektrane pokrivaju oko 8,9 odsto energetskih potreba SAD, uključujući 20 odsto električne energije u zemlji.
Čak 46 odsto uranijuma koji se koristi u 56 operativnih nuklearnih elektrana SAD uvozi se iz Rusije i njenih saveznika iz Kazahstana i Uzbekistana, a 22 odsto dolazi iz Kanade, 11 odsto iz Australije i pet odsto iz Namibije.
SAD su kupile oko 10,2 miliona kilograma uranijuma iz Rusije, Kazahstana i Uzbekistana 2020. godine, pokazuju podaci američke Uprave za energetske informacije.
Američki mediji objavili su prošle nedelje da je Nacionalni energetski institut, trgovinska grupa američkih kompanija za proizvodnju nuklearne energije, uključujući Duke Energy Corp and Exelon Corp, učestvovala u snažnom lobiranju kako bi sprečila sankcije na isporuke ruskog uranijuma zbog straha da bi njihovo uključivanje moglo da izazove dramatičan porast cena struje u Americi.

„Američka nuklearna industrija je zavisna od jeftinog ruskog uranijuma“, rekao je za Rojters neimenovan izvor.

Lobiranje je očigledno urodilo plodom jer ruski uranijum nije obuhvaćen Bajdenovom uredbom.
Poznato je da Teksas i Vajoming imaju velike rezerve uranijuma, a nekoliko američkih firmi je izrazilo interesovanje za nastavak domaćeg rudarstva i prerade ako bi se mogli obezbediti dugoročni ugovori sa industrijom.
Trampova administracija je predložila stvaranje strateške rezerve uranijuma u ​​vrednosti od 150 miliona dolara 2020. godine, ali ta ideja još uvek nije realizovana.
Sjedinjene Države su u velikoj meri zavisne od uvoza uranijuma iz Rusije i bivšeg Sovjetskog Saveza od ranih devedesetih, prenosi međunarodni Sputnjik.
Potpredsednik Al Gor i ruski premijer Viktor Černomirdin 1993.godine sklopili su 20-godišnji ugovor vredan 11,9 milijardi dolara o isporuci 550 metričkih tona visoko obogaćenog uranijuma iz desetina hiljada otpadnih ruskih nuklearnih bojevih glava u Sjedinjene Države za upotrebu u američkim nuklearnim elektranama.
Sporazum je bio obavijen velom tajne u vreme kada je potpisan, a naknadne istrage ruskih zakonodavaca i medija otkrile su da je stvarna vrednost ovog uranijuma bila najmanje 50 milijardi dolara, a verovatno čak 400 milijardi dolara.
Ovaj uranijum je obezbedio oko 10 odsto ukupne električne energije proizvedene u Sjedinjenim Državama u periodu od 15 godina, ispumpavajući više od 7 milijardi megavat sati energije, što je ekvivalentno oko 15 milijardi barela nafte, ili 3,5 milijardi tona uglja.
Jeljcinova administracija je kasnije kritikovala sporazum Gore-Černomirdin kao čin nacionalne izdaje, pri čemu je rečeno da je Rusija izgubila 90 odsto svog uranijuma za oružje kao rezultat sporazuma.
Nakon što je sporazum istekao, američki i ruski Rosatom potpisali su nove komercijalne ugovore o isporuci ruskog uranijuma u ​​Sjedinjene Države, ali sada pooštrenim, međunarodno određenim tržišnim cenama.
Podsećamo, američki predsednik Džozef Bajden potpisao je juče izvršnu uredbu o zabrani uvoza ruskih energenata, tvrdeći da će taj potez zadati „snažan udarac“ ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.
Uvoz iz Rusije pokriva samo deo američke potrošnje nafte, ali zajedno sa svojim centralnoazijskim saveznicima obezbeđuje SAD skoro polovinu ključnog energetskog resursa.
Zaporoška atomska centrala pod kontrolom ruske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
RUSIJA
Američki Kongres usvojio zakon o zabrani uvoza ruskih energenata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala