- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Vatrogasci gase zapaljeni automobil nakon nedavnog granatiranja u Donjecku. - Sputnik Srbija

UŽIVO Donjeck ponovo na meti ukrajinske vojske, Brazil osudio sankcije protiv Rusije

Pratite nas
Danas je 29. dan ruske specijalne operacije u Ukrajini. Savet bezbednosti UN nije usvojio rezoluciju Rusije kojom se poziva na prekid vatre u Ukrajini radi evakuacije civila. Za usvajanje dokumenta glasale su Rusija i Kina.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
06:17 25.03.2022
Ukrajinska vojska gađala je jutros Donjeck sa tri granate kalibra 122 milimetra, objavio je predstavnik DNR u Centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
05:23 25.03.2022
Japan zabranjuje izvoz luksuzne robe u Rusiju
Japan će uvesti zabranu izvoza luksuznih predmeta u Rusiju početkom sledeće nedelje, rekao je ministar spoljnih poslova te države Jošimasa Hajaši.
On je najavio i da Japan priprema novi zakon u oblasti kriptovaluta, kako bi Rusiji bilo onemogućeno da uz pomoć njih izbegava sankcije.
04:19 25.03.2022
Ukrajinski ekstremisti žitelje Donbasa u knjigama za decu prikazivali kao zombije i neljude
Autori knjiga i brošura, koje su ukrajinski ekstremisti širili po istoku Ukrajine, prikazivali su žitelje Donbasa kao neljude, kazao je savetnik lidera DNR Jan Gagin.
U bibliotekama i domovima kulture na oslobođenoj teritoriji nađena je velika količina materijala, kojma se slave ekstremističke organizacije. Naročito knjige za decu u kojima se kao heroji pominju pripadnici radikalnog pokreta „Desni sektor“, ekstremističke organizacije čiji je rad zabranjen u Rusiji.
„Sva izdanja su visokog kvaliteta, na njih je potrošeno dosta novca. U njima su žitelji Donbasa predstavljeni kao zombiji, kao neljudi“, kazao je Gagin.
On je istakao da su izdanja napravljena kao stripovi, da bi bila prijemčivija deci i da bi ona lakše mogla da ih zapamte.
„U njima se žitelji Donbasa nazivaju ološem, nakazama i sličnim nazivima“, kazao je on.
03:12 25.03.2022
Ruski vojnici dali su više od 20 tona humanitarne pomoći žiteljima Hersonske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Raspodela humanitarne pomoći bila je organizovana u mestima Černobajevka i Antonovka, nedaleko od Herson. U tim mestima trenutno živi oko 2.000 ljudi, uglavnom starije životne dobi.
02:33 25.03.2022
Japan uvodi nove sankcije Rusiji
Japan uvodi novi paket sankcija protiv 25 građana i 81 organizacije iz Rusije, saopštilo je japansko ministarstvo spoljnih poslova.
Na spisku su odrasla deca predstavnika za štampu Kremlja Dmitrija Peskova i njegova supruga Tatjana Navka, predsednik korporacije VEB Igor Šuvalov, glavni akcionar „Severstala“ Aleksej Mordašov, rođaci sekretara Saveta bezbednosti Rusije Nikolaja Patrjuševa, prvog zamenika šefa administracije Sergeja Kirijenka, generalnog direktora „Rosteha“ Sergeja Čemezova...
Među sankcionisanim kompanijama su Mijaski autozavod, brodogradilište „Vimpel“ i Amursko brodogradilište, proizvođač elektronike „Bajkal elektroniks“ i drugi.
Tako je Japan proširio svoj sankcioni spisak na 101 porodicu i 130 organizacija.
02:26 25.03.2022
Antonov: Sankcije SAD protiv Rusije neće postići cilj
Sankcije SAD protiv Rusije neće postići cilj da potpkopaju ekonomiju države, izjavio je ambasador Ruske Federacije u Vašingtonu Anatolij Antonov na Telegram kanalu ambasade.
„Neće uspeti da bace narod Rusije na kolena pred nepravdom. Niko nas ne može prinuditi da žrtvujemo dobro otadžbine kako bismo ugodili volji SAD i njenih saveznika“, rekao je Antonov.
Ambasador je pozvao američke vladajuće krugove da rešavaju probleme sopstvene države, a ne da se potvrđuju na račun Rusije.
„Očigledno je da je sledeći paket antiruskih sankcija usmeren na uništavanje ekonomije i podrivanje unutrašnje političke situacije u našoj zemlji. Gazeći sopstvene parole o slobodi govora i demokratiji, američke vlasti žele da ućutkaju sve one koji se ne slažu sa njima“, rekao je Antonov o namerama SAD da kazne deputate Državne dume „zbog iznošenja stava koji ne odgovara idejama Vašingtona“.
„Zakonodavci brane nacionalne interese Rusije. Drugačije ni ne može da bude“, podvukao je Antonov.
02:05 25.03.2022
Ruski lovac Su-30 iznad Crnog mora - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
RUSIJA
„Ruska avijacija izazivala je užasan strah“: Svedočenje zarobljenog pripadnika jedinice „Azov“ /video/
01:07 25.03.2022
Bajden razgovarao sa liderima EU
Američki predsednik Džo Bajden i lideri EU razgovarali su o spremnosti da uvedu dodatne sankcije Rusiji, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.
„Oni (lideri zemalja SAD i EU) su razmotrili svoje tekuće napore da nametnu ekonomske troškove Rusiji i Belorusiji, kao i svoju spremnost da preduzmu dodatne mere i zaustave bilo kakve pokušaje da se zaobiđu sankcije“, navodi se u saopštenju.
Napominje se da su Bajden i njegove kolege iz EU razgovarali i o pružanju humanitarne pomoći zemljama susednim Ukrajini, u koje stižu izbeglice iz bivše sovjetske republike.
Razmatrali su i zajedničku kooperaciju EU i SAD u „smanjenju zavisnosti od ruskih fosilnih goriva i tranziciji ka čistoj energiji“.
Lideri su se saglasili u vezi sa važnošću jačanja demokratije u Ukrajini, Moldaviji i na istoku Evrope, navodi se u saopštenju.
Kako se ističe, Bajden i lideri EU su podvukli važnost unapređenja transatlantske bezbednosti i odbrane, uključujući snažnu kooperaciju NATO i EU.
01:00 25.03.2022
Brazil osudio sankcije protiv Rusije
Ministar inostranih poslova Brazila Karlos Fransa - Sputnik Srbija
Ministar spoljnih poslova Brazila Karlos Fransa izjasnio se protiv sankcija uvedenih Rusiji, nazivajući ih nezakonitim i dodajući da one narušavaju interese država kojima su potrebni ruski resursi, objavljeno je na sajtu Senata Brazila.
„Brazil se ne slaže sa primenom jednostranih i selektivnih sankcija. Takve mere, osim što su nezakonite sa tačke gledišta međunarodnog prava, konkretno utiču na interese nekih država, kao što su nabavka nafte i gasa u evropskim državama“, rekao je Fransa.
Brazilski ministar dodao je da sankcije utiču na proizvode koji su veoma važni za opstanak značajnog dela sveta, a glavni rizik je da će njihove posledice pasti na zemlje u razvoju, a ne na samu Rusiju.
„U međuvremenu, razvijene zemlje se štite od najgorih posledica“, dodao je ministar.
00:27 25.03.2022
Australija uvela sankcije Lukašenku
Australija je zbog situacije u Ukrajini uvela sankcije protiv predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, članova njegove porodice i „ruskih propagandista“, saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova te zemlje.
Pored lidera Belorusije, sankcije su uvedene njegovom sinu Viktoru i supruzi Galini Lukašenko.
Na spisku su i 22 državljanina Rusije, koje australijsko ministarstvo naziva „prokremljevskim propagandistima“, a među njima su rukovodioci RT, Fonda strateške kulture, Inforosa, Njuz fronta, ali imena nisu objavljena.
00:23 25.03.2022
Svih sedam dogovorenih humanitarnih koridora u Ukrajini bilo je u funkciji u četvrtak, rekla je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Ona je dodala da je iz naseljenih mesta u kojima se vode borbe u toku četvrtka evakuisano 3.343 ljudi. Kazala je i da se iz Marijupolja u Zaporožje sopstvenim prevozom evakuisalo 2.717 meštana.
00:18 25.03.2022
Trg nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
SVET
Bivši ukrajinski poslanik: Poljska televizija objavila mapu podele delova Ukrajine
21:29 24.03.2022
Šef Pentagona Lojd Ostin izvestio je ukrajinskog ministra odbrane Alekseja Reznikova da je vojna pomoć SAD u vrednosti od milijardu dolara – već poslata u region, saopštio je američki vojni resor.
Tokom telefonskog razgovora, strane su razgovarale o nastavku isporuka ubojitog oružja i paketa odbrambene pomoći od milijardu dolara koji je nedavno najavio američki predsednik Džozef Bajden, dodaje se u saopštenju.
21:28 24.03.2022
Jedan civil je poginuo u večernjem granatiranju jednog od rejona Donjecka koje su izvele ukrajinske snage, u pitanju je žena, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.
20:06 24.03.2022
Ukrajinske snage granatiraju Donjeck, palo 20 raketa "Grad", saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.
18:27 24.03.2022
Kanada uvodi sankcije protiv 160 članova Saveta federacije RF, izjavio je premijer Džastin Trudo.
17:26 24.03.2022
Evropa će nastaviti da pruža Ukrajini ekonomsku, vojnu i humanitarnu pomoć, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron posle samita NATO u Briselu.
"Nastavićemo da podržavamo ukrajinski narod", rekao je Makron i naveo da se na teritoriji Evrope već nalazi tri i po miliona izbeglica iz Ukrajine.
On je rekao i da ostavlja francuskim kompanijama da same odluče o poslovanju u Rusiji.
17:19 24.03.2022
Čečenske snage oslobodile su zgradu administracije Marijupolja, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov.
"Momci javljaju radio-vezom da su oslobodilo zgradu administracije u Marijupolju i podigli našu zastavu. Ukrajinski ekstremisti koji su ostali u životu nisu rizikovali, napustili su položaje, kao što je već postalo tradicionalno za njih i ''uhvatili maglu'", napisao je on na svom Telegram kanalu.
17:00 24.03.2022
Premijer Belgije Aleksandar de Kroo izjavio je da ne podržava potpuno odustajanje EU od nafte i gasa iz Rusije.
"Glavni princip kojim se rukovodi EK je da sankcije treba da imaju najviše posledica pod Rusiju a ne po Evropu. Ne ratujemo sami sa sobom. Nećemo usvajati mere koje će nas učiniti slabijim. To bi imalo razorne posledice po evropsku privredu i ne smatram da je tako nešto potrebno", rekao je on pred početak samita EU.
16:56 24.03.2022
Nemački kancelar Olaf Šolc posle sastanka G7: Pozivamo predsednika Rusije da se što pre postigne dogovor o primirju u Ukrajini i obezbede humanitarni koridori.
On je dodao da su se zemlje članice dogovorile o uvođenju novih sankcija protiv Rusije ako to bude potrebno.
Prema njegovim rečima, Ukrajini dalje treba slati odbrambeno naoružanje.
Zapad oseća uticaj događaja oko Ukrajine i to kada je reč o cenama energenata i hrane, ukazao je on.
Šolc je komentarisao i odluku predsednika Rusije da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama.
"U sporazumima se radi o drugim valutama, o evru i dolaru", rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala