- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bivši ukrajinski poslanik: Poljska televizija objavila mapu podele delova Ukrajine

© Sputnik / StringerTrg nezavisnosti u Kijevu
Trg nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
Pratite nas
Bivši poslanik ukrajinske Rade Ilja Kiva objavio je mapu podele Ukrajine koja je prikazana na poljskoj televiziji TVP1, dodajući kako to pokazuje spremnost Zapada da se promene granice bivše sovjetske republike.
„Mapa koja je prikazana na poljskoj televiziji. To je sve o čemu smo već ranije govorili i na šta je spreman Zapad“, napisao je Kiva. On nije objasnio u kom kontekstu je poljska televizija objavila tu kartu.
Na objavljenoj karti, u sastavu Poljske prikazani su Lavovska, Ivano-Frankovska, Volinska, Rovnenska i Ternopoljska oblast Ukrajine. U sastavu Rumunije na toj karti je Černovicka oblast, a u sastavu Mađarske je Zakarpatje.
Teritorije Odeske, Nikolajevske, Hersonske, Zaporoške, Dnjepropetrovske u Harkovske oblasti, kao i DNR i LNR, prikazane su u sastavu Ruske Federacije.
U sastavu Ukrajine, prema ovoj mapi, samo su centralne i severne oblasti te zemlje.
Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao kako ne isključuje da bi Poljska, čije vlasti govore o neophodnosti slanja „mirovnog kontigenta NATO“ u Ukrajinu, možda na taj način želi da kontroliše zapadne delove Ukrajine.
U svetlu toga da bi takva dejstva mogla da dovedu do direktnog sukoba Rusije i NATO, Lavrov je rekao da su poljske vlasti poznate po svojim „nestandardnim potezima“, koji su povučeni kako bi isprovocirali „velike nevolje“.
Američki predsednik Džo Bajden ranije je izjavio da bi Ukrajina sama trebalo da donosi odluke o tome da li se odriče dela svoje teritorije, izražavajući sumnju da bi tako nešto moglo da se dogodi.

Specijalna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.
Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Zastava NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
RUSIJA
Lavrov: Možda Poljska želi da kontroliše zapad Ukrajine
Mapa Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Ukrajinski političar: Podeliće nas, kao što su to uradili sa Jugoslavijom
Konvoj ruske vojne tehnike - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2022
RUSIJA
Peskov: Cilj Rusije da dobije bezbednosne garancije, a ne da podeli Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala