- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Evropi će biti teško da se oslobodi ruskih energenata

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaRadnik RN-Purneftgaza, ćerke firme Gasproma kod kompresorske stanice na gasnom polju Karampur u autonomnoj oblasti Jamal Nenec
Radnik RN-Purneftgaza, ćerke firme Gasproma kod kompresorske stanice na gasnom polju Karampur u autonomnoj oblasti Jamal Nenec - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
Pratite nas
Evropi će biti veoma teško da odustane od ruskog gasa i nafte, ali ako bude želela, to će i uraditi, dok Rusija već sada prati azijska tržišta i razmišlja o diversifikaciji isporuka, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev u intervjuu za Sputnjik.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„U aktuelnim uslovima mi, naravno, pratimo azijska tržišta i razmišljamo o tome kako da diversifikujemo te isporuke, ako naši evropski prijatelji budu veoma žurili da odustanu od isporuka iz Rusije, od naše nafte, gasa“, istakao je on.

Medvedev je istakao da je veoma teško Evropi da to uradi, jer se 40 odsto gasa isporučuje iz Rusije i oko trećina isporučene nafte.

„Ako budu želeli da se oslobode (ruskih energenata), oslobodiće se. Samo je pitanje u kojoj perspektivi. Mi takođe treba da razmišljamo o tome, šta da radimo sa tim“, rekao je on.

Medvedev je ocenio da se Evropljani „prave važni“ kada govore o mogućnosti odustajanja od ruskog gasa.
Komentarišući odluku predsednika Rusije Vladimira Putina da se gas ubuduće plaća rubljama, Medvedev ističe da u tome postoji direktna logika.

„Čini mi se da je to očigledno. Rečeno nam je: 'Zatvaramo korespondentska mesta za vaše komercijalne banke, nisu dozvoljena plaćanja u dolarima i evrima, SVIFT ne smeju koristiti sankcionisane banke, barem neke od njih. I šta oni žele?“, upitao je Medvedev.

Kako je istakao, jedino zakonito sredstvo plaćanja u Rusiji je rublja.

„U tom slučaju kažemo: ako je sve drugo propalo, platite rubljama. Neka traže načine da plate. Ali sada se vode konsultacije na tu temu. Videćemo kako će ta šema funkcionisati. Ali u tome postoji direktna logika“, pojasnio je on.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin doneo je odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. Kako je rekao, „nema smisla da Rusija isporučuje svoje proizvode u EU i SAD i da dobija isplatu u dolarima, evrima i drugim valutama“. Ruski predsednik je naložio kompaniji „Gasprom“ da prebaci ugovore u rublje. On je poručio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa ugovornim količinama i cenama.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
RUSIJA
Putin naložio: Neprijateljske zemlje će plaćati gas u rubljama /video/
Demonstracija lažnih i pravih novčanica  - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
RUSIJA
Htela – ne htela, Evropa će morati da plaća gas u rubljama
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
REGION
Sofija: Odustajanje od ruskog gasa će uništiti našu privredu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala