- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Kijev će nastaviti da koristi ljude kao živi štit“: Nebenzja o odbijanju ruske rezolucije u SB UN

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
Pratite nas
Odluka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da ne prihvati humanitarnu rezolucije Rusije u vezi sa situacijom u Ukrajini, dozvoliće Kijevu da i dalje koristi ljude kao živi štit i da razmešta teško oružje u blizini civilnih naselja, rekao je predstavnik Rusije pri SB UN Vasilij Nebenzja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ruski predlog humanitarne rezolucije odbijen je u SB UN, pošto su za njega glasale samo Rusija i Kina, dok su preostale članice bile uzdržane.
„Odsustvo humanitarne rezolucije Saveta bezbednosti nesumnjivo i značajno će zakomplikovati život humanitaraca na terenu i dozvoliti ukrajinskoj strani da i dalje ignoriše zahteve za ustanovljavanje režima obustave vatre radi izlaska ljudi kroz humanitarne koridore“, rekao je Nebenzja.
On je istakao da će „Kijev nastaviti da koristi civilna naselja kao živi štit i da krši međunarodno humanitarno pravo tako što razmešta teško oružje u bolnice, dečje vrtiće...“
Prema ruskom nacrtu rezolucije koji danas nije usvojen Savet bezbednosti poziva na „prekid vatre postignut pregovorima kako bi se obezbedila brza, bezbedna, dobrovoljna i nesmetana evakuacija svih civila“. Istovremeno, Savet bezbednosti ističe potrebu da se strane u tu svrhu dogovore o humanitarnim pauzama.
U tekstu u čiji je uvid imao Sputnjik, takođe se navodi da Savet bezbednosti UN zahteva punu zaštitu civila, uključujući humanitarno osoblje i ljude u ranjivom položaju, među kojima su žene i deca.
Osim toga, u dokumentu se nalazi poziv da se ne koristi civilna infrastruktura za smeštaj vojnih objekata, kao ni da se oni ne postavljaju u gusto naseljenim područjima.
Prema nacrtu, Savet bezbednosti zahteva od svih strana da obezbede zaštitu svog medicinskog i humanitarnog osoblja, njihovih vozila i opreme, bolnica i drugih zdravstvenih ustanova. Nacrt rezolucije poziva sve strane da omoguće bezbedan i nesmetan izlazak iz Ukrajine, uključujući stranim državljanima bez diskriminacije, i olakšavanje bezbednog i nesmetanog pristupa humanitarnoj pomoći onima kojima je potrebna u i oko Ukrajine.
Kako se navodi u tekstu, Savet bezbednosti UN „poziva države-članice da finansiraju hitni poziv UN za pružanje humanitarne pomoći Ukrajini, kao i regionalni akcioni plan o izbeglicama za Ukrajinu“.
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
RUSIJA
Savet bezbednosti UN nije usvojio humanitarnu rezoluciju Rusije o Ukrajini
Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
RUSIJA
Rusija: Pokrenuli smo operaciju u Ukrajini tek nakon što smo iscrpeli sva mirna rešenja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala