- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Pokrenuli smo operaciju u Ukrajini tek nakon što smo iscrpeli sva mirna rešenja

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaVasilij Nebenzja
Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
Pratite nas
Moskva je krenula u specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini tek nakon što je iscrpela sve mirne načine za rešavanje sukoba u Donbasu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

On je objasnio da je Rusija pokrenula operaciju kako bi zaustavila rat koji je kijevski režim započeo pre osam godina protiv civilnog stanovništva Donbasa, a koji je Zapad ignorisao.

„Odlučili smo se za taj korak iscrpevši sve mirne i diplomatske puteve za rešavanje konfliktu u Donbasu i tek nakon što je Kijev nedvosmisleno i u više navrata potvrdio da ne namerava da primenjuje Minske sporazume, odobrene rezolucijom Saveta bezbednosti“, istakao je Nebenzja, dodajući da se Moskva odlučila za specijalnu operaciju i nakon što su zapadni pokrovitelji potvrdili da ne planiraju da obuzdaju ukrajinske vlasti.

Prema rečima predstavnika Rusije pri UN, to se desilo „tek nakon što je predsednik ukrajinske Vladimir Zelenski ne samo potvrdio želju Ukrajine da uđe u NATO, što predstavlja direktnu pretnju interesima naše zemlje od životne važnosti, već je i zapretio da će odustati od nenuklearnog statusa Ukrajine“.
On je na hitnoj specijalnoj sednici Generalne skupštine UN istakao da su ukrajinski ekstremisti, shvativši da će morati da odgovaraju za zločine za svih osam godina, počeli da koriste civile kao „živi štit” i da ih sprečavaju da odu, što je izazvalo humanitarnu krizu u Ukrajini.

O rezoluciji zapadnih zemalja o Ukrajini

Ruski diplomata je istakao da zapadni nacrt rezolucije o Ukrajini u Generalnoj skupštini UN daje lažnu, jednodimenzionalnu sliku onoga što se dešava, kao i da ignoriše uzroke krize i prećutkuje ulogu zapadnih zemalja u njenom raspirivanju, gledajući na Ukrajinu i njen narod samo kao na piona u geopolitičkoj igri protiv Rusije“.
„Vratićemo se tom pitanju nakon završetka naše specijalne vojne operacije“, dodao je.
Istovremeno, ocenio je da bi usvajanje rezolucije zapadnih zemalja o Ukrajini zakomplikovalo rešavanje situacije u Ukrajini.
U pitanju je još jedan antiruski dokument, kaže Nebenzja.
Prema njegovim rečima, Zapad je nastavio specijalnu sednicu Generalne skupštine UN o Ukrajini kako bi na glasanje stavio svoj nacrt navodno „humanitarne“ rezolucije. Želim da vam kažem da naše zapadne kolege manipulišu, napomenuo je.
„Takav scenario bi zakomplikovao rešavanje situacije u Ukrajini, jer će verovatno ohrabriti ukrajinske pregovarače i podstaći ih da zadrže svoje trenutne nerealne stavove koji ne odgovaraju ni situaciji u Ukrajini, ni potrebi da se eliminišu razlozi zbog kojih je Rusija bila prinuđena da pokrene specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini“, objasnio je on.
Stalni predstavnik Rusije je ocenio da je specijalna sednica Generalne skupštine UN o Ukrajini, na kojoj je planirano glasanje, uključujući i francusko-meksičkom nacrtu rezolucije, postala „još jedan politički antiruski skup, u čiji scenario je navodno unet humanitarni kontekst“.
Rusija apeluje da se ne podrži nacrt rezolucije Zapada i da se obrati pažnja na tekst koji je predložila Južnoafrička Republika, dodao je on.
Želim da pozovem sve razumne zemlje da ne podrže nacrt koji su podnele zapadne zemlje. U kontekstu antiruskih napora naših zapadnih kolega, primećujemo inicijativu naših partnera iz Južnoafričke Republike, koje je podnela tekst koji sadrži alternativu, sastavljen vrlo blisko našem humanitarnom nacrtu u Savetu bezbednosti. Potreban nam je humanitarni fokus ovog nacrta“, objasnio je Nebenzja.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Samit saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
RUSIJA
Rusija će uskoro tražiti glasanje o svojoj rezoluciji o Ukrajini u SB UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala