- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Savet bezbednosti UN nije usvojio humanitarnu rezoluciju Rusije o Ukrajini

© AP Photo / Seth WenigČlanovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
Pratite nas
Savet bezbednosti UN nije usvojio nacrt ruske rezolucije o Ukrajini u kojoj se poziva na dogovoreni prekid vatre za evakuaciju civila, dokument nije dobio potrebnih devet od 15 glasova.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Za rezoluciju su glasale Rusija i Kina. Preostale članice Saveta bezbednosti UN bile su uzdržane. Među koautorima rezolucije su Belorusija, Severna Koreja i Sirija.
Ranije su zapadni predstavnici u Savetu bezbednosti, konkretno, stalni predstavnici SAD i Velike Britanije, već jasno stavili do znanja da neće podržati rusku rezoluciju, jer ona ne optužuje Moskvu za stvaranje humanitarne krize u Ukrajini i ne naziva je agresorom.
Prema ruskom nacrtu rezolucije koji danas nije usvojen Savet bezbednosti poziva na „prekid vatre postignut pregovorima kako bi se obezbedila brza, bezbedna, dobrovoljna i nesmetana evakuacija svih civila“. Istovremeno, Savet bezbednosti ističe potrebu da se strane u tu svrhu dogovore o humanitarnim pauzama.
U tekstu u čiji je uvid imao Sputnjik, takođe se navodi da Savet bezbednosti UN zahteva punu zaštitu civila, uključujući humanitarno osoblje i ljude u ranjivom položaju, među kojima su žene i deca.
Osim toga, u dokumentu se nalazi poziv da se ne koristi civilna infrastruktura za smeštaj vojnih objekata, kao ni da se oni ne postavljaju u gusto naseljenim područjima.
Prema nacrtu, Savet bezbednosti zahteva od svih strana da obezbede zaštitu svog medicinskog i humanitarnog osoblja, njihovih vozila i opreme, bolnica i drugih zdravstvenih ustanova. Nacrt rezolucije poziva sve strane da omoguće bezbedan i nesmetan izlazak iz Ukrajine, uključujući stranim državljanima bez diskriminacije, i olakšavanje bezbednog i nesmetanog pristupa humanitarnoj pomoći onima kojima je potrebna u i oko Ukrajine.
Kako se navodi u tekstu, Savet bezbednosti UN „poziva države-članice da finansiraju hitni poziv UN za pružanje humanitarne pomoći Ukrajini, kao i regionalni akcioni plan o izbeglicama za Ukrajinu“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala