- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Zemlje NATO-a vode proksi rat protiv Moskve

© Sputnik / Alekseй KudenkoZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
Pratite nas
Većina zemalja-članica NATO-a vodi protiv Rusije „rat tuđim rukama“, izjavio je šef ruske delegacije na pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja u Beču Konstantin Gavrilov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ceo svet gleda kako SAD i njihovi saveznici vode ekonomski i informacioni rat protiv Rusije, u kojem je Ukrajina samo zgodno oruđe u njihovoj ‘velikoj igri’. Osim toga, oko 70 odsto zemalja-članica NATO-a već su umešane u avanturu koja se zove ‘proksi rat’ ili ‘rat tuđim rukama’“, rekao je Gavrilov na sastanku Foruma za bezbednosnu saradnju.
On je istakao da iz zapadnih zemalja svakodnevno stižu izveštaji o novim isporukama naoružanja i vojne tehnike Kijevu – stotine jedinica prenosnih raketnih sistema, protivtenkovskih raketnih sistema i malokalibarskog naoružanja, desetine miliona jedinica municije.
„Sa svoje strane upozoravamo: svaki vojni teret na teritoriji Ukrajine postaće legitimna vojna meta ruskih trupa“, naglasio je diplomata.
On je ponovio da je jedan od zadataka specijalne vojne operacije iskorenjivanje svake pretnje Ruskoj Federaciji koja dolazi sa ukrajinske teritorije, što je bilo deo predloga Moskve za bezbednosne garancije u decembru 2021. godine, „ali nisu nas slušali“.
„Mislim da prekookeanski pokrovitelji koji pumpaju Ukrajinu oružjem dobro znaju u šta se upuštaju. Kijevske vlasti dele protivtenkovske rakete i prenosne raketne sisteme u ruke običnih građana. Na isti način su nacisti delili pancerfauste deci u Berlinu 1945. Danas u Ukrajini nemački ‘pancerfausti’ padaju u ‘pouzdane’ nacističke ruke i koriste se pod nacističkim zastavama. Ali to ne smeta nikome u Berlinu i drugim zapadnim prestonicama“, zaključio je on.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
RUSIJA
Rogozin: Ukrajina od 2014. godine dobija satelitske snimke od NATO zemalja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala