Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština odbija predlog EU i Kvinte o glasanju na izborima 3. aprila

Pratite nas
Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da je odbijanje Prištine da prihvati konstruktivne predloge o modalitetima glasanja na teritoriji Kosova i Metohije na izborima u Srbiji 3. aprila, u suprotnosti sa evropskim putem Prištine i zaštitom demokratskih prava svih građana, na čemu Priština stalno insistira u svojim izjavama u Briselu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite ina kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, asve video sadržaje na platformi „Odisi“(odysee.com).

„Vidimo da je Srbija ta koja je otvorena za nalaženje rešenja i žalimo što nema konsenzusa između partija na Kosovu gde su odlučili da odbiju konstruktivne predloge Kvinte. Ovu odluku vidimo kao suprotnu opredeljenju Kosova za evropsku budućnost i suprotnu zaštiti demokratskih prava svih građana uključujući i građane koji ne pripadaju većinskoj populaciji“, kaže Stano.
Stano je iz Brisela poručio da su i EU i predstavnici Kvinte pokušali da predstave „praktično i prihvatljivo“ rešenje za glasanje Srba na KiM koristeći analogiju ranijih primera „glasanja građana van njihovog mesta porekla“, ali da za sada Priština na to ne pristaje.
Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu ocenjuju da su sve manje šanse da će do dogovora doći do početka aprila uz ocenu da „Kurti stvara nepremostive probleme“.
Na pitanje medija da li EU planira sastanak predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija „pre izbora u Srbiji“, kako bi se eventualno razgovaralo o procesu glasanja na KiM, Stano kaže da takav sastanak za sada nije planiran.
„Radimo na tome i pozivamo obe strane da se ponašaju konstruktivno i odgovorno kako bismo mogli da organizujemo taj sastanak“, kaže Stano, preneo je Tanjug.
Portparol EU je na konferenciji za medije u Briselu danas ponovio očekivanje EU da se „obe strane“ uzdrže od retorike koja bi povećala tenzije, da se odgovorno ponašaju i aktivno angažuju u okviru dijaloga Beograda i Prištine.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
SRBIJA
Vučić: Srbija će odgovoriti Prištini i Podgorici; biće dalekosežne posledice
Na Kosovu i Metohiji jutros je počelo glasanje za republički parlament, a građani će svoje biračko pravo moći da ostvare na 90 biračkih mesta, koja su otvorena širom Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
SRBIJA
Plan Prištine da Srbi sa KiM 3. aprila postanu - dijaspora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala