Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Plan Prištine da Srbi sa KiM 3. aprila postanu - dijaspora

© Tanjug / BOKINa Kosovu i Metohiji jutros je počelo glasanje za republički parlament, a građani će svoje biračko pravo moći da ostvare na 90 biračkih mesta, koja su otvorena širom Kosova
Na Kosovu i Metohiji jutros je počelo glasanje za republički parlament, a građani će svoje biračko pravo moći da ostvare na 90 biračkih mesta, koja su otvorena širom Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
Pratite nas
Za dve nedelje u Srbiji će biti održani izbori, ali se ne zna kako će na njih moći da izađu Srbi na Kosovu i Metohiji. Priština želi da Srbi glasaju kao dijaspora, a albanski analitičari tvrde da bi održavanje izbora po starom modelu u organizaciji OEBS dovelo do destabilizacije na Kosovu i vratilo asimetričnu situaciju između dve strane.
Miloš Garić, odgovorni urednik portala „Kosovonline“, za Sputnjik objašnjava da su razna tumačenja i predviđanja koja stižu iz Prištine da li će i kako Srbima biti omogućeno glasanje na izborima 3. aprila zapravo pokušaj Albanca da sprovedu svoj plan koji je odavno jasan.

Plan Prištine da to bude glasanje dijaspore

„Oni žele da na svaki način veze Kosova i Metohije i Beograda onemoguće i na neki način prekinu kako bi demonstrirali svoju tzv. državnost jer, kako kažu, ne mogu da dozvole da se krši njihov integritet,“ objašnjava Garić.
Prema njegovim rečima, u svemu tome ima malo i unutrašnjih trvenja jer Vjosa Osmani i Aljbin Kurti žele da se pokažu da su oni veći čuvari tzv. nezavisnog Kosova nego što su to bili Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i drugi u vreme čije vlasti je OEBS organizovao glasanje za srpske izbore na KiM.
„Oni traže da Beograd od njih zatraži da se održe izbori, ali po prištinskom sistemu, dakle bez mešanja OEBS. S druge strane, kriju se iza moguće destabilizacije stanja na KiM zbog izbora a zapravo je moguće da oni sami dovedu do destabilizacije na terenu tog dana,“ strahuje naš sagovornik.
Ali kako kaže, sad imaju priliku da zbog dešavanja u Ukrajini „hvataju“ svaki voz da bi što brže stigli na svoje odredište a to je priznanje Kosova.

Tražili od Srbije da pošalje zahtev da se održe izbori

„Oni smatraju da bi i samo zahtev Srbije da se održe izbori bio dokaz nekakvog priznanja njihove državnosti, što je sasvim suludo. Ali, videćemo šta će biti. Iz međunarodne zajednice su dobili poziv da dozvole da se održe izbori, doduše, nisu baš bili izričiti da to uradi OEBS, ali ostaje da se vidi šta će se desiti do tada“, ističe Garić, dodajući da je teško naslutiti šta će se desiti.
Deo albanske političke scene ne deli u potpunosti stavove Kurtija i Osmanijeve što se tiče održavanje izbora pa tako bivši tzv. predsednik Kosova Fatmir Sejdiu u traženju kompromisnog rešenja za ovo pitanje kaže da je „moguće održavanje izbora ali bi proces morao da bude logistički, tako da ne utiče na suverenitet i funkcionisanje institucija Kosova“. Odnosno, da kao i ranije OEBS bude zadužen za prikupljanje glasova ali i da ujedno srpski građani u tim centrima glasaju pod njihovim nadzorom, samo da za razliku od dosadašnjih izbora to ne budu izborne jedinice, već samo centri u kojima se glasa i prate se na međunarodnom planu.

Kurti bi da se glasa preko Kancelarije za vezu

Profesor Nedžmedin Spahiu ponavlja da Priština ne želi da Srbi na KiM glasaju „kao da su u Srbiji“.
„Međutim, kako god da se izbori održe ne vidim kako mogu da utiču na suverenitet Kosova. Vlada Kosova će svakako odlučiti o tome na koji način će se izbori održati ali ako bi se izbori održavali kao i do sada preko OEBS jedina loša stvar bi bila što bi se stvorilo ubeđenje da je KiM deo Srbije. Samo to može da zvuči loše u nečijim ušima ali u suštini to ni na koji način ne smeta državi Kosovo,“ kaže Spahiu.
Po njegovim rečima, Kurti insistira da se glasa preko Kancelarije za vezu u Prištini jer želi da se istakne uloga te kancelarije koja se u Prištini tretirao kao nešto što će, kako veruju kosovski Albanci, danas-sutra imati nivo ambasade.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala