- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prekid diplomatskih odnosa moguć, ali Amerika ne namerava da zatvori ambasadu u Moskvi

© REUTERS / Jim BourgBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
Pratite nas
Američki ambasador u Rusiji Džon Salivan izjavio je da Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da zatvore američku ambasadu u Moskvi, a da predsednik SAD Džozef Bajden ne planira njegov opoziv u Vašington.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Odmah želim da kažem da Sjedinjene Države ne nameravaju da zatvore ambasadu u Moskvi, a predsednik Bajden nema nameru da me opozove sa mesta ambasadora. Odlično znam iz razgovora sa predsednikom i državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom koliko je važno imati diplomatsko predstavništvo u Rusiji“, rekao je on u intervjuu za „Novu gazetu“.

Pored toga, on je dodao da istovremeno, Vašington vidi znake sa strane ruskih vlasti da diplomatski odnosi mogu biti prekinuti.

„Na primer, bivši ruski predsednik i sadašnji zamenik sekretara Saveta za bezbednost Dmitrij Medvedev izjavio je da je to moguće – zaključati ambasade i gledati se kroz dvogled i nišan. I juče smo čuli izjavu ruskog Ministarstva spoljnih poslova u kojoj je bilo reči o pretpostavci da se odnosi među našim zemljama mogu prekinuti. To nije bilo direktno rečeno, ali je pretnja svejedno upućena“, objasnio je američki zvaničnik.

Salivan je još dodao da upravo zbog svega toga pažljivo i oprezno planiranje zahtevaju spremnost na slična dešavanja, ali da to nije ono što Sjedinjene Države žele.
© Sputnik / Evgeniя NovoženinaMoskva, Kremlj
Moskva, Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
Moskva, Kremlj
Zamenik Ministarstva spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je danas da Moskva i Vašington nastavljaju komunikaciju preko ambasada i da je to u trenutnim uslovima ono što je maksimalno moguće.
Iz ovog ministarstva su ranije pozivali Salivana i uručili mu protestnu notu zbog nedavnih neprihvatljivih izjava šefa Bele kuće na račun ruskog predsednika Vladimira Putina u kojima ga naziva „ratnim zločincem“.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
RUSIJA
Moskva: Zapad gaji iluziju da se Rusija može baciti na kolena
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
RUSIJA
Amerika treba da zaustavi eskalaciju: Moskva iznela uslov za normalizaciju odnosa sa Vašingtonom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala