- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika treba da zaustavi eskalaciju: Moskva iznela uslov za normalizaciju odnosa sa Vašingtonom

© AFP 2023 / JOEL SAGETMinistarstvo inostranih poslova Ruske Federacije
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države treba da zaustave eskalaciju odnosa sa Rusijom i da prestanu da pumpaju Kijev naoružanjem, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Formulacija pitanja šta SAD treba da urade da bi se spasili odnosi svakako je ispravna. Oni jednostavno treba da prestanu sa eskalacijom, kako verbalnom, tako i u pogledu pumpanja kijevskog režima naoružanjem. Treba prestati sa stvaranjem pretnji na račun Rusije. Ako u isto vreme uspeju da izvrše neki pozitivan uticaj na Kijev, u šta ne samo da sumnjam, već sam siguran da se to, nažalost, neće desiti, tada će postojati izvesni izgledi za normalizaciju odnosa“, rekao je Rjabkov.

Kako je istakao, postupci SAD nikako ne utiču na rešenost Moskve da ide ka ostvarivanju ciljeva ruske vojne operacije u Ukrajini.

„U međuvremenu vidimo silaznu tendenciju u našim odnosima, krivicom SAD. Žalimo zbog toga, ali to nikako ne utiče na našu rešenost da idemo ka ostvarenju ciljeva specijalne vojne operacije i da se prilagođavamo okolnostima povezanim sa američkim sankcijama i sankcijama koje su uveli sateliti SAD u Evropi, na njihov predlog“, dodao je diplomata.

Istovremeno upozorava da su rusko-američki odnosi na ivici prekida, te da dalji izgledi za njihov razvoj zavise od pravca koji izabere Vašington.
„Juče je uručena protestna nota američkom ambasadoru u kojoj se navodi da je sve ovo što se dešava dovelo rusko-američke odnose na ivicu prekida. Nema više ništa da se doda mimo onoga što je tamo rečeno. Ističem, tu je pitanje pravca koji izaberu SAD“, istakao je Rjabkov.
Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je ambasadora SAD u Rusiji Džona Salivana i uručilo mu protestnu notu u vezi sa nedavnim neprihvatljivim izjavama američkog predsednika Džozefa Bajdena protiv ruskog lidera Vladimira Putina. Američki lider je nazvao ruskog predsednika „ubilačkim diktatorom“, „pravim nasilnikom“, a nešto ranije i „ratnim zločincem“.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu. Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
RUSIJA
Rusija: Izjave Bajdena na Putinov račun dovele odnose Moskve i Vašingtona na ivicu prekida
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala