- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Žitelь idet k podъezdu razrušennogo doma na okraine Mariupolя - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinski nacionalisti mučili ljude u Donbasu; Iscurio amonijak u blizini ukrajinskog grada?

Pratite nas
Danas je 25. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Borbe se vode na četiri fronta: Kijevski, oko Harkova, oko Donjecka i na jugu – iz pravca Krima. Paralelno se vrši evakuacija stanovništva iz ratnih zona. Mete ruske avijacije su uvek vojni objekti.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
06:39 21.03.2022
05:56 21.03.2022
Ulične borbe između kijevskih snaga i Narodne milicije LNR vode se u gradu Rubežnoje u Severnodonjeckom rejonu LNR, posvedočili su meštani.
Ranije je saopšteno da je taj grad prešao pod kontrolu LNR.
05:25 21.03.2022
Iscureo amonijak u blizini ukrajinskog grada Sumi
Šef administracije Sumske oblasti u Ukrajini Dmitrij Živicki izjavio je da je u fabrici „Sumihimprom“ iscurio amonijak. Prema njegovim rečima, incident se dogodio u 4.30 sati po lokalnom vremenu, a ugrožena je zona od 2,5 kilometra oko fabrike, koja obuhvata mesto Novoselica, dok sam grad Sumi nije ugrožen. Živicki je naveo da se radi na saniranju problema.
Ranije je rusko Ministarstvo odbrane upozorilo da ukrajinski nacionalisti pripremaju provokacije uz primenu otrovnih hemijskih supstanci u brojnim ukrajinskim naselja s namerom da za to optuže rusku vojsku.
„U mestu Sumi u hemijskoj fabrici ‘SumiHimProm’ nacionalisti su minirali skladišta sa amonijakom i hlorom u cilju masovnog trovanja žitelja te oblasti ako u grad uđu jedinice ruske vojske“, rekao je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.
05:13 21.03.2022
Kijevske vlasti ne bi trebalo da se odnose ka priznanju ruskog statusa Krima kao da od toga zavisi buduća državnost Ukrajine, rekao je šef komiteta krimskog parlamenta za međunarodne odnose Jurij Gempel.
04:21 21.03.2022
Ukrajinske vlasti sprovodile Donbacid
Ukrajinski nacionalisti zatvarali su i mučili sve ljude u Donbasu koji nisu bili saglasni sa potezima kijevskog režima ili su se izjašnjavali protiv njega, rekla je Darja Morozova, ombudsman Donjecke Narodne Republike.
„Starešina oslobođenog sela Talkovka rekao je da je, dok su bili pod ukrajinskom vojskom, glavno bilo da ćutite. Jer, u suprotnom, odveli bi vas na aerodrom u Marijupolju. Ponovo se pominje dobro poznata lokacija, aerodrom Marijupolj, poznat i kao „Biblioteka“. Tu su se, prema informacijama koje imamo od 2014. godine, dešavali sistematska tortura i ubistva. Tu su i masovne grobnice“, rekla je Morozova.
Ona je dodala da se sada, kada se oslobađaju teritorije koje je ranije okupirala ukrajinska vojska, „potvrđuju od ranije poznate činjenice čudovišnih prestupa ukrajinskih nacionalista i kijevskih vlasti“, ali isplivavaju i novi eklatantni dokazi njihovih postupaka.
„Genocid u Donbasu bujao je na tim teritorijama, jer su bila povređena sva osnovna prava naših građana koji žive na teritoriji DNR. To nije bio genocid, nego Donbacid, jer se ukrajinska vlast trudila da uništi ceo narod Donbasa koji govori ruski. Ubeđena sam da se to neće dogoditi i da ćemo uništiti fašizam koji buja na teritoriji Ukrajine“, rekla je Morozova.
03:36 21.03.2022
Američki predsednik Džo Bajden u Kongresu - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
SVET
Bajden ide u Poljsku: Američki predsednik posle samita NATO u poseti Varšavi
03:03 21.03.2022
Poljski vicepremijer: EU ne šalje pomoć iako primamo izbeglice, i dalje drži sankcije protiv nas
Evropska unija ne obezbeđuje materijalnu pomoć Poljskoj u uslovima krize u Ukrajini, zadržavajući pritom sankcije koje su uvedene Poljskoj, rekao je potpredsednik vlade te zemlje Petr Glinski.
Uprkos pomoći ukrajinskim izbeglicama, Poljska se nalazi pod sankcijama Brisela koje su uvedene zbog „kršenja demokratskih prava“, rekao je Glinski.
„EU ne šalje realnu materijalnu pomoć. Vode se razgovori, daju se obećanja, a mi trošimo naš novac i organizujemo naše ljude, pokušavajući da uradimo šta je moguće u toj situaciji. Sa druge strane, sankcije protiv Poljske, koje imaju političku pozadinu, i dalje su na snazi“, podvukao je Glinski.
Istovremeno je izrazio bojazan da EU neće hteti da se bori u slučaju potencijalnog proširenja konflikta jer „nije uveren da je u stanju da žrtvuje svoj život, zaštiti svoje vrednosti, svoju porodicu i svoj narod“.
On je kritikovao i ideju francuskog predsednika Emanuela Makrona o formiranju evropske vojske, jer to, kako je rekao, „može da destabilizuje kontinent“ i istakao kako „preferira NATO“.
02:54 21.03.2022
Zastave EU - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
RUSIJA
Mediji: EU razmatra nove sankcije protiv Moskve, Nemačka se protivi naftnom embargu
01:22 21.03.2022
Ukrajinske nacionaliste iz Marijupolja čeka tribunal
Nakon potpunog čišćenja Marijupolja, tim ombudsmana DNR, zajedno sa pravosudnim organima Republike, ući će u grad i prikupiti dokaze o svim zločinima ukrajinskih nacionalističkihbataljona za tribunal, rekla je Darija Morozova, ombudsman u DNR.
„Nastavićemo isti posao koji se sada obavlja na svim oslobođenim teritorijama, na primer, u gradu Volnovaha. I svimaonimakoji su prekršili zakon, svi oni koji su prekršili Ženevsku konvenciju i norme međunarodnog prava, ali i principe ukrajinskog zakonodavstva, preti suđenje. To će se razmatrati u budućem tribunalu, nećemo odustati“, rekla je Morozova.
01:11 21.03.2022
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
SVET
Amerika spremna da proširi sankcije protiv Rusije, upozorenje Kini
01:07 21.03.2022
U Marijupolju radi samo jedna bolnica, ali zbog nedostatka medikamenata, svi zahvati se rade „na živo“, rekla je meštanka Marijupolja koja je uspela da napusti grad.
„Radi jedna bolnica, rade hirurgija, dečje infektivno odeljenje... Možda je to i jedina bolnica u celom Marijupolju koja nije razrušena. Međutim, pošto nema medikamenata, sve se radi „na živo“ i prva pomoć se tako ukazuje. Jedino se možda tako ne rade operacije unutrašnjih organa. Hitnu pomoć nismo videli“, rekla je sagovornica RIA Novosti.
00:57 21.03.2022
Stanovnici Mariupolja koji su uspeli da napuste grad rekli su da se osećaju bezbedno u mestu Bezimeno gde su evakuisani.
„U svakom slučaju sada smo bezbedni, ne stradamo od eksplozija, ne moramo da se saginjemo i klečimo jer znamo da bombe ovde neće doleteti“, rekao je jedan od evakuisanih meštana za RIA Novosti.
00:27 21.03.2022
U Marijupolju više nema sigurnih mesta
Stanovnica Marijupolja, koja je pobegla iz grada, ispričala je da u gradu nema sigurnih mesta, čak ni podrum ne može biti pouzdano sklonište.
„Uopšte ne očekujemo da se vratimo u grad. Zato što nema kuća, nema stanova, oni su uništeni“, rekla je sagovornica RIA Novosti.
Meštani Marijupolja vodu dobijaju iz bazena dečjih vrtića, kaže stanovnica tog grada.
„Sedimo u podrumima. Tražimo vodu u nekoj kanalizaciji. I vraćamo se u podrum... Grad je jako uništen. Na primer, bila je devetospratnica sa šest ulaza – nema je. Spaljena je i granatiran. A ima ih mnogo. I skoro ceo Marijupolj je takav", rekla je sagovornica agencije RIA Novosti.
00:20 21.03.2022
Potpredsednica ukrajinske vlade: Nema govora o predaji i polaganju oružja
Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk odgovorila je na predlog Ministarstva odbrane Rusije da se spasu civili iz Marijupolja i izjavila da „grad neće biti predat“.
Šef Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Ruske Federacije, general-pukovnik Mihail Mizincev, rekao je u nedelju da Rusija insistira na pisanom odgovoru Kijeva pre ponedeljka u pet ujutru na predloge za spasavanje civila u Marijupolju i gradske infrastrukture. Ministarstvo odbrane Rusije pozvalo je međunarodne humanitarne organizacije, uključujući UN, OEBS, Crveni krst, da pomognu u evakuaciji stanovnika Marijupolja
„Ne može biti govora o bilo kakvoj predaji, polaganju oružja. O tome smo već obavestili rusku stranu", rekla je Vereščukova za ukrajinsku Pravdu. Ona je dodala da je Kijev o tome obavestio i UN i Međunarodni komitet Crvenog krsta.
00:09 21.03.2022
Ukrajinska vojska posle ponoći po lokalnom vremenu ispalila je 20 raketa iz bacača „Grad“ na Petrovski rejon Donjecka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.
Ukrajinske snage su takođe nekoliko sati pre toga ispalile 20 raketa iz „Grada“ na isti deo Donjecka.
00:03 21.03.2022
Ukrajina je zabranila vozačima da koriste video-kamere u automobilima, rekao je savetnik ministra unutrašnjih poslova te zemlje Anton Gerašenko. Zabranjeno je snimanje puteva, važnih objekata, objekata infrastrukture, kao i vojnih jedinica koje se kreću ili su stacionirane na nekim lokacijama.
Zabrana je uvedena u celoj zemlji, a posebno u delovima gde se odvijaju borbena dejstva, rekao je Gerašenko.
00:00 21.03.2022
Premijer Slovenije Janez Janša rekao je da će ta zemlja u skorije vreme vratiti svoje diplomate u Kijev. Slovenija je povukla diplomate iz Kijeva u Rumuniju posle početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini.
Janša je na Tviteru napisao kako su se diplomate dobrovoljno prijavile da se vrate u Kijev, te da Slovenija radi na tome da se i diplomate iz EU vrate u tu zemlju.
22:23 20.03.2022
22:09 20.03.2022
21:16 20.03.2022
Pripadnici Narodne milicije DNR na oklopnom vozilu prolaze kroz Marijupolj - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
RUSIJA
Do sutra ujutro u pet: Rok za pisani odgovor Kijeva na predlog o spasavanju civila iz Marijupolja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala