- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Do sutra ujutro u pet: Rok za pisani odgovor Kijeva na predlog o spasavanju civila iz Marijupolja

© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografijaPripadnici Narodne milicije DNR na oklopnom vozilu prolaze kroz Marijupolj
Pripadnici Narodne milicije DNR na oklopnom vozilu prolaze kroz Marijupolj - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
Pratite nas
Rusija insistira da Kijev do sutra ujutro u pet sati da pisani odgovor na predlog o spasavanju civila i gradske infrastrukture Marijupolja, rekao je novinarima načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Insistiramo na zvaničnom pisanom odgovoru ukrajinske snage do sutra u pet sati ujutro na sve navedene humanitarne predloge Ruske Federacije a sve u cilju spasavanja građana Marijupolja i infrastrukture grada“, rekao je Mizincev.

On je rekao da ruska strana poziva jedinice Oružanih snaga Ukrajine, jedinice teritorijalne odbrane, strane plaćenike da prekinu borbena dejstva, polože oružje i da koridorima, usaglašenim sa ukrajinskom stranom, pređu na teritoriju pod kontrolom Kijeva. Njima će, dodao je, biti garantovan bezbedan izlazak iz grada.
Mizincev je rekao da ako zvaničnici u Kijevu ponovo ostave na cedilu one koji pružaju otpor ruskim snagama u Marijupolju i ako im budu naložili da poginu kao mučenici, onda ruska strana poziva „sve one kojima je mio i vredan sopstveni život“ da napuste grad samostalno ili u grupama a komandanti jedinica DNR i ruske vojske biće za to spremni i osiguraće im bezbedan izlazak bilo gde, ali isključivo bez oružja i municije.

Teror ukrajinskih nacista i Marijupolju

Prema rečima Mizinceva, ukrajinski nacisti su zaveli teror u delovima grada koji su još pod njihovom kontrolom i ubijaju dnevno između 80 i 235 civila.
„Najstrašnija humanitarna katastrofa nastupila je u Marijupolju kao posledica terora ukrajinskih nacionalista. Očajni i izbezumljeni banditi, shvatajući da neće dobiti nikakvu pomoć Kijeva, zaveli su teror u u onim delovima grada koje još kontrolišu“, rekao je Mizincev.
Ruski general je rekao i da Rusija poziva Kijev da prekine da traži od boraca da se žrtvuju i postanu „mučenici Marijupolja“.
Prema njegovim rečima, nacionalisti drže u gradu kao taoce oko 130.000 građana i 184 stranaca iz šest država.
Mizincev je dodao da je primenom efikasnih mera iz grada u poslednja tri dana u Rusiju evakuisano skoro 60.000 ljudi i 139 stranaca.

Pred vlastima Marijupolja izbor

Mizincev je novinarima rekao i da je pred onima koji se predstavljaju kao vlasti Marijupolja sada izbor da pređu na stranu naroda.
U suprotnom ih čeka vojni sud, rekao je on i dodao da ruska strana vrlo pedantno dokumentuje sve njihove zločine, kao što su eksplozije u vrtićima, dvema školama, porodilištu i drugo.
„Uvereni smo da će poslednju tačku staviti upravo građani Marijupolja koji ne budu mogli da izađu iz blokade“, rekao je Mizincev.
Mizincev je najavio da će humanitarni koridori iz Marijupolja i kao istoku i ka zapadu biti otvoreni sutra u osam ujutro.
Kako je dodao, Ministarstvo odbrane Rusije poziva predstavnike UN, OEBS, Crvenog krsta u cilju uspešne realizacije humanitarne operacije u Marijupolju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala