- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Srbija u neobičnoj poziciji zbog sankcija EU na uvoz nafte iz Rusije - kada će sve biti jasnije

© Foto : Sputnjiku ustupila Naftna industrija SrbijePlaćanje na pumpama NIS-a i Gasproma preko aplikacije
Plaćanje na pumpama NIS-a i Gasproma preko aplikacije - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije kaže da novi skok cene nafte neće drastično ništa poremetiti, ali napominje da se Srbija našla u neobičnoj i neplaniranoj poziciji zbog sankcija EU na uvoz nafte iz Rusije i da će sve biti jasnije za sedam dana kada će moći da se preduzmu dalji koraci.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite ina kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, asve video sadržaje na platformi „Odisi“(odysee.com).

Mihailo Vesović, direktor Centra za analitiku Privredne komore Srbije, rekao je da je sastanak sa privrednicima bio dobar korak MMF-a zato što su želeli da čuju kakvo je stanje u privredi.
„Imamo jednu potpuno nepredvidljivu i alarmantnu situaciju i makrostabilnost ekonomije Srbije zavisi od toga kako će kompanije da reaguju na ovu krizu, šta se dešava u privredi. Posebno su osetljiva mala i srednja preduzeća i ovaj razgovor je išao u kontekstu najvećih problema sa kojima se privreda suočava“, rekao je Vesović za RTS.
On je istakao da privreda mora da se prilagodi promenama na tržištu energenata, sirovina i inflacije i da će teško to moći da uradi bez podrške države.
Vesović napominje da novi skok cene nafte neće drastično ništa poremetiti, pošto smo, kako je naveo, navikli da cena varira i da postepeno da raste.
„Nisu svi energenti, nafta i dizel, ograničeni uredbom. Oni skuplji su u slobodnoj prodaji, tako da ne postoji bojazan da će biti nestašica. Ono što je bitno za poljoprivrednike i za one privrednike koji koriste najjeftinije derivate, jeste da mogu da računaju u nedelju dana na sigurnu cenu“, kazao je Vesović.
Četvrtim paketom sankcija EU obuhvaćeno je 12 ruskih energetskih kompanija, među kojima je i „Gaspromnjeft“, samim tim i „NIS“, jer je u njemu više od od 51 odsto u ruskom vlasništvu. Došlo se do situacije da mađarski „MOL“ ili austrijski „OMV“ mogu nesmetano da uvezu naftu iz Rusije, a „NIS“ to izgleda ne može.
Vesović kaže da takva situacija stavlja Srbiju u neobičnu i neplaniranu poziciju koja zahteva ne samo ekonomski, već i politički pristup.
„Ja bih saslušao signale iz Evropske unije, šta su oni pod ovakvom uredbom podrazumevali - ali je jasno da se Srbija nalazi direktno pogođena ovakvim sankcijama zbog prisustva „Gaspromnjefta“ - da bismo uopšte znali koliki nam je prostor za pregovore i šta mi možemo da učinimo da bismo se prilagodili tome“, rekao je Vesović.
On je dodao kako očekuje da se sve jasnije definiše u narednih nedelju dana, da bi mogli da se preduzmu dalji koraci.
Vesović je napomenuo da je odluka EU o povećanju kvota na izvoz čelika iz Srbije praktična, pošto je uvedena zabrana uvoza čelika iz Ukrajine i Ruske Federacije.
„Srbija je u ovom trenutku, kao zemlja koja ima kvote, dobila mogućnost da izvozi negde između 30 i 40 posto više čelika u EU. To je dobro za sve koji izvoze čelik u EU, pre svega našu železaru iz Smedereva i oni to rade da ne bi stvorili nedostatke na svom tržištu“, zaključio je Vesović.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
SRBIJA
Vučić o sankcijama Rusiji: Ne bi bilo fer da kažem ko nam je tražio da ih uvedemo
Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
EKONOMIJA
Bajatović: Izjave iz Bugarske o gasu su pusti snovi
NIS duboka prerada - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
EKONOMIJA
Udruženje naftnih kompanija Srbije: Čekamo tumačenje da li se sankcije EU odnose na NIS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala