Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić o sankcijama Rusiji: Ne bi bilo fer da kažem ko nam je tražio da ih uvedemo

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, komentarišući situaciji u Ukrajini, da ne bi bilo fer da kaže ko je sve tražio da Srbija uvede sankcije Rusiji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Vučić je rekao da je sa austrijskim kancelarom razgovarao na druge teme.

„Suština je u tome da je Srbija u veoma teškoj poziciji i to više nije samo politika, to je suštinski i ekonomija i sve ono što je pred nama“, rekao je Vučić.

Na optužbe da je obećao Zapadu da će uvesti sankcije Rusiji nakon izbora, Vučić je odgovorio da je "u najvažnijem razgovoru" jednom rekao: Što se tiče Srbije za tako nešto nisam spreman da vam pružim garancije".
Predsednik je rekao da je poslednja odluka Evropskog saveta da Srbija ne uvozi naftu iz Rusije teška za našu zemlju i da je veoma čudna.
„Tražimo rešenja. Danas su ljudi iz mog kabineta imali video-konferenciju sa partnerima iz EU. To se ne tiče samo uvoza nafte. Mi nemamo svoju naftu. Ovo se tiče mogućeg uvoza hemikalija koje su potrebne za rafineriju, a mi na to više nemamo pravo“, rekao je Vučić.
Predsednik Srbije u daljem izlaganju osvrnuo se na 2013. godinu. "O tim noćima mogao bih roman da napišem. Tražili su da albanski policajci budu na severu Kosova i Metohije dvotrećinski i da se saglasimo da Kosovo uđe u UN", rekao je on i naglasio da je gotovo sam doneo drugačiju odluku.
"Tada smo to odbili i tada su krenuli veliki pritisci ali su na kraju prihvatili da Briselski sporazum bude bez obe norme. Tada sam procenio da to možemo da izguramo. Uz sve njihove pretnje bila je to moja racionalna procena da to možemo", naveo je on.
Dodao je i da je danas situacija drugačija.

"Danas su stvari mnogo teže nego tada. Danas, kada govorite o sukobu na prostoru bivše Jugoslavije, mi uvek nađemo krivca u nekom drugom. A ja mislim da je u ratnom sukobu potrebno dvoje. I ja kažem da Milošević nije kriv, ali je njegova obaveza bila da izračuna posledice. Isto bih to rekao i Putinu i Zelenskom. Vaše je da primite tu krivicu na sebe – da budu izdajnici, izgube izbore ali da sačuvaju zemlju".

Upitao je "da li neko u Ukrajini računa da će neko da se umeša, a na kraju će da potpiše isti sporazum koji bi i sada potpisali". Samo će zemlja biti mnogo više razrušena. Hoćete li vi prekid rata ili pobedu – to je pitanje za obe strane. Plašim se da svi čekaju pobedu. I ako je tako, ja večeras mogu da vam kažem da će biti samo lošije i da će dani, nedelje i meseci ispred nas biti samo gori", jasan je bio Vučić.
Posebno je naglasio da "smo protiv toga da li volimo Ruse ili Evropljane jer moramo da se bavimo svojim teškoćama".
"To je važnije nego da budemo ideološki na jednoj ili drugoj strani. U poslednjih deset godina Rusi su uvek bili na strani Srbije i dovodite nas do toga da izgubimo jedinog saveznika kog smo imali u Savetu bezbednosti", rekao je on i ponovio da je "Rusija jedina uvek bila uz nas".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala