- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija će uskoro tražiti glasanje o svojoj rezoluciji o Ukrajini u SB UN

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaSamit saveta bezbednosti UN
Samit saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
Rusija planira da u najskorije vreme zatraži glasanje u Savetu bezbednosti UN o svom nacrtu humanitarne rezolucije o Ukrajini, saopštio je prvi zamenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski na svom Telegram kanalu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Primili smo niz zahteva (od država-članica UN) da budu uključene u koautore (rezolucije) i planiramo da u najskorije vreme zatražimo glasanje o našem nacrtu u Savetu bezbednosti“, rekao je Poljanski.
Prema nacrtu rezolucije, Savet bezbednosti poziva na „prekid vatre postignut pregovorima kako bi se obezbedila brza, bezbedna, dobrovoljna i nesmetana evakuacija svih civila“. Istovremeno, Savet bezbednosti ističe potrebu da se strane u tu svrhu dogovore o humanitarnim pauzama.
U tekstu u čiji je uvid imao Sputnjik, takođe se navodi da Savet bezbednosti UN zahteva punu zaštitu civila, uključujući humanitarno osoblje i ljude u ranjivom položaju, među kojima su žene i deca.
Osim toga, u dokumentu se nalazi poziv da se ne koristi civilna infrastruktura za smeštaj vojnih objekata, kao ni da se oni ne postavljaju u gusto naseljenim područjima.
Prema nacrtu, Savet bezbednosti zahteva od svih strana da obezbede zaštitu svog medicinskog i humanitarnog osoblja, njihovih vozila i opreme, bolnica i drugih zdravstvenih ustanova. Nacrt rezolucije poziva sve strane da omoguće bezbedan i nesmetan izlazak iz Ukrajine, uključujući stranim državljanima bez diskriminacije, i olakšavanje bezbednog i nesmetanog pristupa humanitarnoj pomoći onima kojima je potrebna u i oko Ukrajine.
Kako se navodi u tekstu, Savet bezbednosti UN „poziva države-članice da finansiraju hitni poziv UN za pružanje humanitarne pomoći Ukrajini, kao i regionalni akcioni plan o izbeglicama za Ukrajinu“.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
RUSIJA
Rusija povukla zahtev za glasanje o humanitarnoj rezoluciji o Ukrajini u UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala