- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija povukla zahtev za glasanje o humanitarnoj rezoluciji o Ukrajini u UN

© AP Photo / Mary AltafferSavet bezbednosti Ujedinjenih nacija
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
Pratite nas
Rusija povlači zahtev za glasanje o nacrtu rezolucije o humanitarnoj situaciji u Ukrajini u Savetu bezbednosti UN, ali ne povlači dokument, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri organizaciji Vasilij Nebenzja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Obraćaju nam se kolege iz mnogih delegacija i žale se na nemilosrdan pritisak i zavrtanje ruku od strane zapadnih partnera, sve do ekonomskih ucena i pretnji. SAD i Albanija su pozvale članice UN da ne budu koautori naše rezolucije. Razumemo koliko je tim zemljama teško da se odupru tom pritisku, stoga smo doneli odluku da zasad ne tražimo glasanje o tom nacrtu, ali nacrt rezolucije ne povlačimo“, rekao je Nebenzja.

Po njegovim rečima, Rusija će zatražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN na temu bioloških laboratorija SAD u Ukrajini zbog novih dokumenata koji su otkriveni tokom specijalne vojne operacije. Prema rečima zamenika stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrija Poljanskog, zatraženo je da se sednica održi 18. marta u 17.00 po moskovskom vremenu.
Podsetimo, Rusija je u utorak predstavila nacrt dokumenta prema kome Savet bezbednosti poziva „na prekid vatre, postignut putem pregovora, kako bi se osigurala bezbedna, dobrovoljna i nesmetana evakuacija svih civila“.
U tekstu se takođe navodi da Savet bezbednosti zahteva potpunu zaštitu civila, uključujući humanitarno osoblje i lica koja su u osetljivom položaju, uključujući žene i decu.
Dokument takođe sadrži apel da se ne koristi civilna infrastruktura za raspoređivanje vojnih objekata, te da se oni ne raspoređuju u gusto naseljenim mestima. Stalna predstavnica Velike Britanije pri UN Barbara Vudvord uspela je da kaže da neće podržati ruski nacrt rezolucije.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
RUSIJA
Rusija: Savetu bezbednosti UN ćemo predložiti nacrt humanitarne rezolucije o Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala