- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Od favele u Venecueli do zlatne krune u Beogradu

© REUTERS / ALEKSANDRA SZMIGIELVenecuelanka Julimar Rohas slavi zlato osvojeno u Beogradu
Venecuelanka Julimar Rohas slavi zlato osvojeno u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Pratite nas
Julimar Rohas oborila je svetski rekord u troskoku na Svetskom prvenstvu u atletici koje se održava u Beogradu, a da je prava heroina ne pokazuje samo rezultat. Rođena Venecuelanka imala je teško detinjstvo, ali je uprkos svemu izrasla u šampionku kojoj se trenutno divi ceo svet.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Venecuela je morala da se probudi rano ujutru kako bi zbog vremenske razlike od pet sati uspela da isprati Julimar Rohas, svoju najuspešniju sportistkinju koja nije razočarala već je još jednom svom narodu priredila veliku radost.
Devojka rođena 1995. u siromašnoj oblasti Venecuele koja podseća na favelu, u kući koju lokalni stanovnici zovu „rančito“ sanjala je šampionske snove i verovala u to da će jednog dana postati uspešna sportistkinja.
Njeno obećanje majci da će joj sazidati kuću sa velikim prozorima kada postane šampionka prepričava se i danas kada je oborila rekord koji je sama postavila prethodne godine.
Rohas je u Beogradu troskokom od 15,74 metara oborila svetski rekord na dvoranskom prvenstvu atletike, ali put do istorije u srpskoj prestonici za mladu Venecuelanku bio je i više nego trnovit.
Kao devojčica najpre je želela da se bavi odbojkom ili košarkom, ali za treniranje nije bilo uslova u oblasti u kojoj je živela.
Mesto stanovanja promenila je kada je njen „rančito“ usled vremenskih neprilika srušen.
Rohas se u atletici najpre oprobala u bacanju kugle, da bi posle uspešnih takmičenja odlučila da se oproba i u drugim disciplinama.
Sa 15 godina oborila je nacionalni rekord za mlade u skoku uvis, međutim od oca je dobila zabranu da ide na međunarodna takmičenja pre nego što nastupi u susednoj Kolumbiji.
Treneri koji su radili sa Julimar u više intervjua su isticali kako atletičarka ne bi ostvarila velike uspehe da nije napustila Venecuelu, jer kako kažu Rohas nije živela u zdravim uslovima.
Srećna zvezda ipak je zasijala i Julimar koja je željna uspeha odlučila da pošalje poruku na Fejsubuku Ivanu Pedrosi.
Kubanac je prepoznao talenat kod Julimar i pozvao da je se priključi treninzima u Španiji, nakon čega je 2016. atletičarka iz Venecuele potpisala ugovor sa Barselonom.
Kolika je Julimar šampionka u svakom smislu te reči govore i izjave čelnika Barselone koji su istakli da je Venecuelanka najpoštovaniji internacionalni sportista tog kluba.
Rohas je prvu olimpijsku medalju osvojila u Rio de Žaneiru kada se okitila srebrom, da bi u Tokiju na Olimpijskim igrama došla i do zlata. Skokom od 15,41 postavila je olimpijski rekord.
Pre četiri godine, Rohas je po prvi put postala svetska šampionka na otvorenom, a od tada ima ukupno četiri zlatne medalje uz troskoku sa svetskih šampionata.
Nakon istorijskog rekorda u Beogradu, Julimar je istakla da se osećala kao da sanja, a najveću zahvalnost usmerila je ka treneru Ivanu koji je očigledno veoma zaslužan za njen put.
„Pre svega, želim da kažem da sam veoma srećna što sam ovde i što imam priliku da pričam sa vama. Sve je bilo kao san, ceo ovaj dan je bio kao da sanjam, živela sam svoj san. Moj trener i ja smo danas došli sa planom da se zabavimo i tako je i bilo, ja sam u odličnoj formi, pravila sam greške u prvih par skokova, ali sam kasnije to ispravila. Ivan i ja smo kao jedna osoba. Jako smo povezani. On zna šta ja mislim, ja znam šta on misli i on zaslužuje sve zasluge isto kao i ja“, istakla je Rohas.
Poslednji skok bio je presudan za rekord, ali Venecuelanka od silnog uzbuđenja nije ni bila svesna na koji je način napisala istoriju.
„Jako sam srećna zbog ovog rezultata. Reći ću vam iskreno da ne znam šta sam uradila drugačije u poslednjem skoku. Moram prvo da pogledam poslednji skok kako bih videla koju sam pripremu uradila i kako bih mogla da vam odgovorim na to pitanje. Samo sam slušala sve savete koje mi je trener davao i to je bila savršena priprema“ zaključila je Julimar Rohas.
© REUTERS / ALEKSANDRA SZMIGIELJulimar Rohas iz Venecuele – Svetsko prvenstvo u atletici
Julimar Rohas iz Venecuele – Svetsko prvenstvo u atletici - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
Julimar Rohas iz Venecuele – Svetsko prvenstvo u atletici
Šampionsko srce kuca isto u favelama i megalomanskim gradovima, kući punoj vlage ili dvospratnici.
Pocepane patike mnogo su puta u istoriji sporta bili motivacija za neverovatne uspehe, pa je tako i nedostatak uslova mladoj Julimar bio podsticaj za to da danas bude jedno od najvećih imena ženske atletika.
Koraci na trnovitom putu su bolni, ali je nagrada za pređenu kilometražu i osmeh koji ona nosi izgleda vredna svega.
Bravo Julimar!
Nor Vits i Adrijana Suvek - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
SPORT
Osmesi i suze zbog kojih je Beograd prestonica sveta: Dobro došli u „Arenu hrabrosti“
Angelina Topić - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
SPORT
Angelini malo falilo za uspeh karijere – Beograd ispratio najmlađu učesnicu
Boško Kijanović - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
SPORT
Kijanović u polufinalu, Bibić podbacio i odustao od 1.500 metara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala