- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Sporazum veka“: Nemačka grca i smrzava se danas, al zato Amerika „pomaže“ za šest meseci

© AFP 2023 / Daniel RolandZastave SAD i Nemačke
Zastave SAD i Nemačke - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
Pratite nas
Poziv nemačkog ministra finansija Kristijana Lindnera na nove razgovore o sporazumu o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, sve i kad bi bio postignut, ne može nadomestiti ekonomsku saradnju te zemlje sa Rusijom. Nemačka nema rešenje za urušavanje sopstvene privrede, smatra Branko Pavlović.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner pozvao je na nove razgovore o sporazumu o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, objavio je danas nemački list „Handelsblat“.
„Trebalo bi da nastavimo pregovore o transatlantskom sporazumu o slobodnoj trgovini“, kazao je Lindner.
On je ukazao da posebno sada, u krizi, postaje jasno koliko je važna slobodna trgovina sa partnerima širom sveta koji, kako je rekao, dele naše vrednosti.

Slobodna trgovina sa SAD ne može nadomestiti saradnju sa Rusijom

Analitičar Branko Pavlović smatra da sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD ne može nadomestiti ekonomsku saradnju Nemačke sa Rusijom.
Prema nemačkim izvorima, čak 55 odsto prirodnog gasa i 30 odsto nafte dobija se iz uvoza iz Rusije. Čak su i vladajući političari koje su uveli sankcije upozorili da bi prekid snabdevanja energentima iz Rusije bio katastrofalan za nemačku privredu. Nemački privrednici odavno tvrde da se ne može naći adekvatna zamena za ruske energente.
„Nemačka neće imati dovoljno gasa za grejanje domaćinstava i industriju ukoliko snabdevanje tim energentom iz Rusije tokom sledeće zime bude poremećeno“, izjavio je juče potpredsednik nemačke vlade i ministar ekonomije Robert Habek.
Odustajanje od završetka gasovoda Severni tok 2 već je dovelo do naglog cena rasta gasa u Evropi, a samim tim i inflacije, što je najteže pogodilo upravo Nemačku.

Nemački prodor na američko tržište – bez rezultata

Nemačka se u poslednjih desetak godina opirala pritiscima SAD da prekine saradnju sa Rusijom, a Pavlović podseća da je još u vreme dok je Tramp bio američki predsednik bila aktuelna priča da se uvode posebne kazne za Nemačku zbog privredne saradnje sa Rusijom.
Zastava EU i evri - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
EKONOMIJA
Evropska privreda pod antiruskim sankcijama– najgore tek sledi
Nemci pokušavaju da naprave maksimalno relaksirajuće odnose posle uvođenja sankcija Rusiji, međutim, problem je što su sve to sve zemlje, ukoliko se Evropska unija uzme kao celina, kao i SAD, Japan i Australija koje ne mogu na osnovu povećanja unutrašnje tražnje da se razvijaju, jer su već iskoristile sve mere monetarne politike da „napumpaju“ unutrašnju tražnju u prethodnih 14 godina, smatra naš sagovornik.
„Tako da oni nemaju više prostora u tom pravcu. Drugim rečima, pokušavaju da nađu neki mali prostor za nemačke proizvode koji bi im omogućili što bolji plasman na američko tržište, ali to neće dati nikakve ozbiljne rezultate“, ističe Pavlović.

Nemačka nema rešenje za urušavanje sopstvene privrede

Na pitanje kad bi sporazum o slobodnoj trgovini mogao da profunkcioniše, Pavlović odgovara da je tu reč o velikom problemu zato što sa sankcijama Rusiji nemačka privreda „počinje da grca danas, odmah“, dok bi pregovori o takvom sporazumu u najboljem slučaju trajali šest meseci do godinu dana.
„Tako da ste u nerešivim problemima. Prosto rečeno, neka ih, nek pričaju, a ja vam sad kažem na kraju će se videti da Nemačka nema nikakvo rešenje za ovo što je uradila svrstavajući se na stranu Amerike, zapravo, teško urušavajući sopstvenu privredu. I to će se videti već u prvoj, a naročito u narednim godinama“, zaključio je Pavlović.
Skladište gasa u nemačkom Redenu   - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
EKONOMIJA
„Nećemo imati gasa za industriju i grejanje bez energenata iz Rusije“: Upozorenje nemačkog ministra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala