- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Privatne firme, državni ugovori: Ko plaća strane plaćenike u Ukrajini

© Sputnik / Kirill BragaOružje
Oružje - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
Pratite nas
Ukrajinskoj vojsci stiže u pomoć 16.000 dobrovoljaca iz celog sveta, bar tako tvrdi zvanični Kijev. Najviše ih je iz Amerike, plata im se kreće i do 3.000 dolara dnevno, a iako se izdaju za dobrovoljce, najčešće ih angažuju privatne firme koje, kako pokazuju iskustva iz ranijih ratnih sukoba, često imaju ugovore sa državama.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratitena kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, asve video sadržaje na platformi „Odisi“(odysee.com).

U Ukrajini je od 2016. godine strancima omogućeno da se doborovoljno bore u ukrajinskoj vojsci. Formirana je i „Međunarodna legija za teritorijalnu odbranu Ukrajine“, a predsednik Vladimir Zelenski je još 27. februara apelovao na „prijatelje Ukrajine“ da sad dođu i pomognu, da bi uskoro izjavio da prvi konvoji stranih dobrovoljaca već stižu.
Ruska vojna tehnika kod Hersona - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
RUSIJA
Upozorenje iz Moskve – kakva sudbina čeka nove plaćenike u Ukrajini
Prema informacijama iz Rusije, prilikom raketnog napada na centar za obuku Javorov u Ukrajini ubijeno je do 180 stranih plaćenika.
Potencijalne kandidate da ginu za Ukrajinu već nedeljama vrbuju preko društvenih mreža, ali i zvanično, preko oglasa. Tako je kompanija „Sajlent partner“ (Silent Partner) sa sedištem u SAD nedavno objavila da traži više agenata i timova za tajno izvlačenje i zaštitu pojedinaca i porodica u selima i većim gradovima Ukrajine.

Plaćenici su legalizovani

Momir Stojanović, general-major penziji, podseća da mnoge države za razliku od naše, nemaju zakon koji brani njihovim građanima da se bore u tuđim ratovima.
„Amerika, Britanija i druge države nemaju takve zakone i kod njih je sasvim legalno da postoje firme, pa čak i univerziteti koje obučavaju plaćene ratnike ili već obučene vojnike šalju u konfliktne zone po potrebi i pozivu,“ kaže naš sagovornik.
Što se tiče konflikta u Ukrajini, dodaje on, posle naoružavanja te države sa Zapada sada sledi podrška u vidu stranih plaćenika.
Terorista DAEŠ-a - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2022
SVET
Najsuroviji psi rata stižu u Ukrajinu: Zborno mesto – Poljska
„Mnoge armije su legalizovale svoje plaćenike, kao što je to slučaj sa Francuskom i Legijom stranaca. Strani plaćenici su bili angažovani i u ratovima na prostorima bivše Jugoslavije posebno na KiM i BiH, gde ih još ima,“ dodaje Stojanović.

Iskustva iz ranijih ratova

„Psi rata“ redovni su učesnici sukoba koje je poslednjih decenija započinjao Zapad. Njihov trag može se pratiti u ratovima u Iraku, Siriji, Avganistanu, ali i devedesetih u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. I sada pod okriljem privatnih firmi „vojnih izvođača“ kojih najviše ima u Americi po pozivu određene grupacije odlaze da se bore u „njihovim ratovima“.
Među najpoznatijim privatnim vojnim firmama je kompanija „Military Professional Resources“ (MPR). Nije tajna da je bila „desna ruka“ Pentagona u svim „ratnim pohodima“ na Balkanu — od Hrvatske do Kosova. Njeni pripadnici su još aktivni na Kosovu gde učestvuju u obuci buduće vojske Kosova.
Vojnici SAD i Hrvatske na zajedničkim vojnim vežbama-arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2017
Američki plaćenici obučavaju ubice Srba
Firma je osnovana 1987. godine i vlasništvo je osmorice penzionisanih oficira američke vojske. Prvi čovek i osnivač te američke paravojne organizacije je penzionisani general Benc Džon Kredik. U nekim stranim medijima tokom devedesetih godina prošlog veka, pripadnici MPR pominjani su kao svedoci ratnih zločina nad Srbima širom Balkana, ali ih nikada nijedan sud nije procesuirao makar kao potencijalno ozbiljne svedoke. Amerika i Pentagon svaki put su demantovali bilo kakvu vezu sa MPR, iako postoje brojni dokazi o saradnji te firme i Pentagona.
U Britaniji dotle radi privatna firma „Aegis Defence Services“, koja posluje po celom svetu i ima širok delokrug poslovanja. Čine je bivši vojnici koji su se borili u Iraku, Avganistanu…

Privatne firme - državni ugovori

Jedno vreme firma je imala ugovor i od strane američkog Ministarstva odbrane tokom poslednjeg rata u Iraku. Ovu firmu je kasnije kupila GardaWorld International Protective Services.
Pripadnici oružanih snaga Ukrajine u Lavovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
RUSIJA
Kijev obustavio regrutaciju plaćenika nakon udara ruskih trupa
Firme International Intelligence Limited, Eastington, i još neke imaju specijalne ugovore po kojima deluju samo u obaveštajnom sektoru širom sveta.
Pripadnici ovih firmi su obučeni ili angažovani u raznim sektorima ne samo za ratovanje, pa se razlikuju oni koji su obučeni za bavljenje energetikom, nuklearnim lokacijama, civilima, medijima itd.
Na vrhuncu rata u Iraku tamo je delovalo desetine hiljada privatnih izvođača, kao što je „Blekvoter“ (Blackwater). Zadaci su se kretali od oružanih misija kao što je zaštita konvoja do ishrane i smeštaja trupa u vojnim bazama. Blekvoter je postao ozloglašen nakon brojnih incidenata visokog profila, uključujući smrt iračkih civila koje su ubili njeni izvođači u Bagdadu 2007.godine.
Jedna od kompanija koja je angažovana u Ukrajini na ovim poslovima je i pomenuti „Sajlent partner“ (Silent Parnter), kompanija iz Amerike koja regrutuje za poslove u ratnim zonama i za poslove lične zaštite u mirnodopsko vreme.
Ukrajinski nacionalisti - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2018
Ukrajinski nacionalisti traže državljanstvo za džihadiste
Na njihovom sajtu nedavno je osvanuo oglas u kome se traže bivši vojnici koji govore više jezika a koji su voljni da tajno krenu u Ukrajinu za sumu od 2.000 dolara (1.523 funti) dnevno - plus bonus.
Inače, kako je svojevremeno pisao časopis „Erspejs end difens njuz“, prema nekim procenama globalna privatna vojna i bezbednosna industrija vredeće preko 457 milijardi dolara (348 milijardi funti) 2030. godine, u odnosu na oko 224 milijarde dolara u 2020.godini.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala