- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Koje evropske države imaju najkraću radnu nedelju

CC0 / / IT kompanija
IT kompanija - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
Pratite nas
U Nemačkoj propisana radna nedelja traje 35,6 sati, radnici dnevno mogu maksimalno raditi deset sati, a nedeljno, sa prekovremenim radom, maksimalno 48 sati.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

U toj zemlji premije na prekovremeni rad određuju se kolektivnim ili individualnim ugovorima.
U Finskoj, u kojoj redovna radna nedelja broji 37,5 časova, radnici prekovremeno mogu da dostignu maksimalno 48 radnih sati i to u četiri meseca godišnje, piše Ekapija, a prenosi Blic biznis.
U toj zemlji samo 13 odsto radnika radi prekovremeno jer je premija na platu za prva dva prekovremena sata u danu 50 odsto, a za treći i svaki sledeći 100 odsto, dok se na nedeljni prekovremeni rad daje premija od 50 odsto.
U Finskoj za kršenje zakona o radnom vremenu preti novčana kazna, ali i zatvorska, i to do šest meseci.
Iako duga radna nedelja štetno utiče na fizičko i mentalno zdravlje, kao i na ravnotežu poslovnog i privatnog života radnika, studija Eurofonda o prekovremenom radu u EU, kao i u Norveškoj i Velikoj Britaniji pokazuje da se i dalje u nekim zemljama smatra da je normalno da radnici rade prekovremeno.
U evropskim zemljama minimalna premija za prekovremeni rad radnim danom iznosi deset, 25 ili 40 odsto, a za prekovremeni rad tokom državnih praznika, noću ili na dan odmora ona raste do 100 odsto ili, u nekim slučajevima, do čak 150 odsto.
Radnici u nekim zemljama za svaki sat prekovremenog rada radnim danom umesto premije mogu dobiti 1,5 čas slobodnog vremena.
Evropska direktiva o radnom vremenu iz 2003. godine ograničila je maksimalni nedeljni rad na 48 sati sa prekovremenim satima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala