- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Premijer Poljske: Varšava je režiser antiruskih sankcija

© Sputnik / Mihail Voskresenski / Uđi u bazu fotografijaVaršava
Varšava - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
Pratite nas
Premijer Poljske Mateuš Moravjecki nazvao je Varšavu režiserom antiruskih sankcija i objasnio šta podrazumeva program poljske vlade o „derusifikaciji privrede“ .
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Poljska je aktivna kako u NATO-u, tako i u Evropskoj Uniji, mi iniciramo nove korake, pa se može reći da najvećim delom režiramo sankcionu politiku. Ono što je donedavno izgledalo nemoguće, već za nekoliko dana postaje prihvatljivo“, izjavio je Moravjecki novinarima.

„Derusifikacija privrede“

Poljski premijer prokomentarisao je i potez poljske vlade da uvede program „derusifikacije privrede“.

„Mi predstavljamo prvi deo antiputinovskog štita. Bavićemo se derusifikacijom poljske i evropske privrede“, izjavio je Moravjecki.

On je pojasnio da će se „derusifikacija privrede“ uglavnom sastojati u prekidu kupovine ruskih energenata - gasa i nafte.

Mirovna misija u Ukrajini

Govoreći o mogućnosti upućivanja mirovne misije u Ukrajinu, o čemu je za vreme nedavne posete Kijevu govorio zamenik poljskog ministra Jaroslav Kačinjski, Moravjecki je izjavio da je Ukrajina suverena država i ima pravo da u cilju podrške i odbrane svoje teritorije, kao i dece, žena, bolnica, vrtića i škola pozove različite misije.
Istovremeno je naglasio i da bi takvu misiju morale da odobre sve članice NATO-a.
„Insistiraćemo da odobrenje bude kolektivno i opšte“, istakao je Moravjecki.

Situacija u Ukrajini i sankcije Zapada

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i „zaštita ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, nema pretnje po civilno stanovništvo.
Nakon toga, zapadne zemlje su počele da uvode sankcije Rusiji, praktično svim sektorima ruske privrede, a brojne zemlje obustavile su i avio-saobraćaj sa Rusijom. Prema rečima portparola ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrija Peskova, sankcije Zapada su veoma ozbiljne, ali se Rusija za njih blagovremeno pripremila.
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
RUSIJA
Blinken: Poljski „migovi“ ne mogu da idu u Ukrajinu preko SAD i NATO-a
Poljski lovci F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
SVET
Poljska bi mogla da pošalje Ukrajini „sovjetske lovce“ ako od Amerike dobije F-16
Terorista DAEŠ-a - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2022
SVET
Najsuroviji psi rata stižu u Ukrajinu: Zborno mesto – Poljska
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala