- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Blinken: Poljski „migovi“ ne mogu da idu u Ukrajinu preko SAD i NATO-a

© AP Photo / Kevin LamarqueAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Pratite nas
SAD nisu razumele zašto Poljska želi da pošalje avione MiG-29 u Ukrajinu tako što će ih predati SAD, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Predlog Poljske pokazuje složenost koju ovo pitanje predstavlja“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare nakon razgovora s britanskom ministarkom spoljnih poslova Liz Trus.
„Samo nam nije jasno šta je suštinsko obrazloženje da se to uradi na način koji je predložen“, rekao je Blinken. On je, takođe, ponovio da bi uvođenje zone zabrane letova iznad Ukrajine dovelo samo do širenja i raspirivanja sukoba.
Prema njegovim rečima, pojavljivanje američke vojske u Ukrajini, na ukrajinskoj teritoriji, na zemlji, ili američkih pilota u ukrajinskom vazdušnom prostoru u punom ili ograničenom obimu, „gotovo sigurno bi dovela do direktnog sukoba Sjedinjenih Država, NATO-a i Rusije, proširenje sukoba, njegovo produžavanje, učinilo bi ga mnogo krvavijim od onoga što već postoji".
"To ne bi bilo u interesu naših zemalja, niti u interesu Ukrajine", rekao je Blinken i dodao da je istu poruku dao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenbeg.
Britanska ministarka Liz Tras je rekla da se ruskoj avijaciji treba suprotstaviti isporukom protivvazdušnog naoružanja ukrajinskoj vojsci.
Pentagon je ranije saopštio da ruta za prebacivanje aviona u Ukrajinu koju je predložila Poljska izaziva ozbiljnu zabrinutost za celu alijansu, u kontekstu korišćenja zajedničke baze SAD i NATO.
Ranije je premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio da se odluka o predavanju poljskih lovaca MiG-29 nalazi u rukama SAD i NATO-a. Ministarstvo inostranih poslova Poljske je saopštilo da ta zemlja ne može samostalno da preda Ukrajini borbene avione i predložilo da se poljski avioni daju vladi SAD na raspolaganje u avio-bazi „Ramštajn“.

Završetak sukoba u Ukrajini zavisi od odluke Putina

Američki državni sekretar smatra da prekid sukoba u Ukrajini zavisi samo od predsednika Rusije Vladimira Putina, dok Zapad može jedino da pojačava pritisak na njega.
„Mi ne možemo to da rešavamo umesto njega. Sve što mi možemo jeste da nastavimo izuzetne napore za jačanje pritiska na njega, širenje podrške Ukrajini i postizanje onoga što svi želimo – nezavisnosti Ukrajine i poraza predsednika Putina“, rekao je Blinken.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Podkast
Ljubinka Milinčić: Mantra da je Rusija ujedinila Zapad — velika laž
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
SVET
Šolc: Svesni smo ozbiljnosti situacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala