- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljska bi mogla da pošalje Ukrajini „sovjetske lovce“ ako od Amerike dobije F-16

© AP Photo / Alik KepliczPoljski lovci F-16
Poljski lovci F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
Pratite nas
SAD razmatraju mogućnost prema kojoj bi Poljska obezbedila Ukrajini „sovjetske avione“ u zamenu za američke borbene avione F-16 iz SAD, objavio je Volstrit džurnal, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
Kako se navodi, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je juče putem video-linka razgovarao sa članovima američkog Kongresa koje je pozvao da pošalju Ukrajini vojnu pomoć, posebno „borbene avione ruske proizvodnje kojima mogu da upravljaju ukrajinski piloti“.
Prema pisanju Volstrit džurnala, republikanac Mič Mekonel je upitao Zelenskog šta mu je najpotrebnije, na šta je on odgovorio da mu trebaju borbeni avioni.
Zelenski je, kako se navodi, takođe u razgovoru pomenuo i uspostavljanje zone zabrane letenja iznad Ukrajine, ali je preko toga prešao, rekavši: „Ako ne možete to da uradite, barem mi nabavite avione“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.
Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala