- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Otkriven dokument da su SAD još 1945. snimile lažni film o okrutnosti sovjetskih vojnika

CC0 / pexels / Skitterphoto / Filmska traka
Filmska traka - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
Pratite nas
Filmska industrija laži, uz pomoć koje Sjedinjene Američke Države sada pokušavaju da diskredituju rusku vojsku, postojala je još 1945. godine. O tome svedoči upravo otkriveni dokument, koji je pripremila sovjetska kontraobaveštajna služba SMERŠ, a sa kog je skinuta oznaka tajnosti i sada ga je objavila Federalna služba za bezbednost Rusije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prema saopštenju službe, u dokumentu se opisuje kako je američka vojna misija u Budimpešti oslobođenoj od nacista tada uz pomoć jednog od najpoznatijih i najuticajnijih filmskih studija „Metro-Goldvin-Majer“ snimila film o navodno okrutnom tretiranju lokalnog stanovništva od strane sovjetske vojske.

„U Centralnom arhivu FSB Rusije pronađen je dokument koji svedoči o zapanjujućoj činjenici: 1945. godine, u vreme kada u oslobođenom svetu još nije splasnulo uzbuđenje zbog pobede nad fašističkom Nemačkom i militarističkim Japanom, a premijer Velike Britanije Vinston Čerčil još nije u Fultonu održao svoj govor, koji je postao detonator hladnog rata, SAD kao saveznici SSSR-a u antihitlerovskoj koaliciji, već su se bavile namernim pravljenjem antisovjetskih lažnih informacija“, kaže se u saopštenju.

Konkretno, reč je o obaveštajnom zapisu od 19. decembra 1945. godine načelnika Glavne kontraobaveštajne uprave SMERŠ Narodnog komesarijata za odbranu SSSR-a, general-pukovnika Viktora Abakumova, upućenom prvom zameniku predsednika Saveta narodnih komesara, narodnom komesaru spoljnih poslova SSSR-a Vjačeslavu Molotovu. Ovo je dokument iz takozvanog „Specijalnog dosijea SMERŠ“, koji sadrži izveštaje vojne kontraobaveštajne službe rukovodstvu Sovjetskog Saveza.

Naređenje – OKLEVETATI

U dokumentu je Abakumov citirao tekst telegrama šefa operativne grupe SMERŠ u Budimpešti, general-potpukovnika Mihaila Belkina.
Prema telegramu, Belkin je izveštavao da je prema podacima agenata, američka vojna misija u Budimpešti dobila tajno naređenje da prikuplja i dokumentuje činjenice o navodnim ruskim zverstvima u Mađarskoj. Prema Belkinu, to je bilo naloženo načelniku vojnog odseka američke vojne misije pukovniku Hajdu i načelniku obaveštajnog odseka misije potpukovniku Kovaču.

„Krajem novembra ove godine, vojna misija je preko rukovodioca budimpeštanskog predstavništva američkog filmskog studija ‘Metro’, Saparija Antala, snimila film u jednom od sela blizu Budimpešte, u kom su Rusi, navodno, zapalili jednu kuću i maltretirali žene. Kamerman je otišao u ovo selo vozilom u pratnji američkih vojnika“, pisao je Belkin.

Prema njegovim rečima, snimljena filmska traka je narednog dana „poslata avionom višim američkim instancama“.
Pored toga, Belkin dodaje da je američka misija dobila i tajnu naredbu koja je zabranjivala izdavanje dozvola mađarskim građanima za prelazak linije razgraničenja koju su čuvali Amerikanci.
O svemu ovome, kako piše, bio je informisan predsednik Savezničke kontrolne misije u Mađarskoj, maršal Sovjetskog Saveza Kliment Vorošilov.

„Očigledno je da su već tada, po nalogu američkih obaveštajnih službi, profesionalci filmske industrije izmišljali i širili lažne priče o kućama koje su zapalili vojnici-oslobodioci i nastradalim civilima, što je uobičajeni sadržaj savremenih televizijskih reportaža zapadnih medija“, ističe Centar za odnose sa javnošću FSB Rusije.

Kako su podsetili iz centra FSB Rusije, podli karakter informacionih napada na Rusiju, koji se sastojao u širenju neistinitih i falsifikovanih podataka, obično se vezuje za ministra propagande u nacističkoj Nemačkoj Jozefa Gebelsa. Nakon Drugog svetskog rata, kako se ističe, njegovi sledbenici, koji se nisu gnušali ni najizopačenijih laži, postali su antisovjetski (posle raspada SSSR-a transformisani u antiruske) centri u SAD i zapadnoj Evropi.

Aktivnost sovjetske vojne administracije u Mađarskoj od velikog značaja

Crvena armija je 4. aprila 1945. godine konačno oslobodila Mađarsku od nacista. Ukupni gubici sovjetskih trupa iznosili su oko 484 hiljade ljudi, uključujući 140 hiljada poginulih vojnika.
Prema procenama profesionalnih istoričara, aktivnost sovjetske vojne administracije oličene u Savezničkoj kontrolnoj komisiji, igrala je važnu ulogu u oslobodilačkoj misiji Crvene armije u Mađarskoj. Ona je, konkretno, uspela da ponovo pokrene rad lokalnih organa vlasti, uspostavi red i zakon u oslobođenim regionima, preduzme hitne mere da spreči humanitarnu katastrofu (glad i epidemije) među stanovništvom, obnovi infrastrukturu itd., a da se istovremeno ne meša u interni način života mađarskog naroda.
Kako je izjavio ruski predsednik Vladimir Putin, protiv Rusije je danas, (zbog specijalne operacije u Ukrajini o kojoj je 24. februara objavio ruski predsednik), pokrenuta nezapamćena informativna kampanja u koju su uključene globalne društvene mreže i svi zapadni mediji, čija se objektivnost i nezavisnost ispostavilo da su samo mit. Prema njegovim rečima, ograničen je pristup informacijama, ljudi se zasipaju ogromnim brojem lažnih vesti. Ali, prema rečima ruskog lidera, „imperija laži“ je nemoćna protiv istine i pravde, Rusija će svoj stav dosledno saopštavati celom svetu.
Ukrajinska vojska granatirala Donjeck - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
RUSIJA
Zaharova: Stravični zločin Amerikanaca koji je dugo bio tajna – vreme je da ga se podsetimo
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
RUSIJA
Istorijski govor ruskog predsednika: Važne poruke za ceo svet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala