- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Stravični zločin Amerikanaca koji je dugo bio tajna – vreme je da ga se podsetimo

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaUkrajinska vojska granatirala Donjeck
Ukrajinska vojska granatirala Donjeck - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Pratite nas
Podstaknuta jučerašnjim masakrom u centru Donjecka, gde je zbog eksplozije ukrajinske rakete ubijeno 20 i ranjeno 30 ljudi, ruska portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, uporedila je u saopštenju na svojoj Fejsbuk stranici, postupke kijevskog režima sa američkom metodologijom ratovanja u Vijetnamu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Objavu sa Fejsbuk stranice portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije prenosimo u celosti:
Metodologija
Šesnaestog marta 1968. g., pre 54 godine na ovaj dan, američki vojnici su vijetnamsko selo Songmi u provinciji Kuang Ngai spalili zajedno sa ljudima do poslednje kuće i šupe. Sa posebnom okrutnošću ubijeno je 567 stanovnika zajednice (od toga 173 dece, 182 žene, uključujući 17 trudnica).
Istina o zločinu nije otkrivena odmah. Vašington je sve poricao. Sve se promenilo nakon objavljivanja fotografija. Ronald Haberli iz Kaznenog bataljona „Čarli“ fotografisao je tokom masakra, ali fotografije čitavih godinu dana nije nikome pokazao. Tek u novembru 1969. godine prodao je (kapitalizam na delu) fotografije nekolicini američkih i evropskih listova. Na slikama su potpuno miroljubivi ljudi, seljaci (što je očigledno po njihovoj odeći) sa strašnim ranama i sakaćenjima: prostrelne rane na glavama, prosute utrobe, lica izobličena od bola. A pored američki vojnici koji se smeju i pale domove. Tada je i izbio veliki skandal. Ali, na kraju je samo jedan vojnik (Vilijam Keli) proglašen krivim za izvršeni zločin. Osuđen je na tešku doživotnu robiju da bi nakon 3,5 godine kućnog pritvora bio pomilovan.
Songmi je stravičan podsetnik kako Amerikanci ratuju. Ova priča je dospela u javnost slučajno. Koliko je zverstava ostalo potpuno nepoznato samo zato što Amerikanci nisu ostavili žive svedoke i svedočenja. O razmerama vijetnamskih žrtava može se suditi i na osnovu druge priče.
Nešto ranije, ali takođe u martu 1965. godine, počelo je američko bombardovanje pod nazivom „Roling Tander“ („Grmljavina“) — serija vazdušnih napada na posebno važne ciljeve Vijetkonga. Operacija je trajala tri godine i postala najveća za Sjedinjene Američke Države od Drugog svetskog rata. U okviru „grmljavine“ namerno je uništavano civilno stanovništvo, bombardovani gradovi i sela, civilna infrastruktura – ​​mostovi, pruge i putevi. Američki piloti su ciljano palili pirinčana polja kako bi izazvali propadanje useva i glad. Prema različitim procenama, od bombi je stradalo od 50 do 180 hiljada Vijetnamaca.
Koja je poenta ove istorijske reference?
Tako su Amerikanci vodili kijevski režim istim putem: uništavanje nepokornih, blokada miroljubivih, bojkot informacija.
Danas je, zbog toga što se dešava u Donbasu, ignorisanja vodećih zapadnih medija tragedije u Donjecku, gde je usled eksplozije ukrajinske rakete ubijeno 20 i ranjeno 30 ljudi, korisno podsetiti se metoda.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
RUSIJA
Zaharova: Postupci Ukrajine po pitanju Krima poput američke taktike u Vijetnamu
Ukrajinska vojska granatirala Donjeck - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
RUSIJA
Ministarstvo odbrane Rusije: Napad u Donjecku ─ ratni zločin
 Leonid Pasečnik prilikom potpisivanja ukaza o priznanju Luganske Narodne Republike LNR i Donjecke Narodne Republike (DNR) od strane Ruske Federacije. - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
SVET
EKSKLUZIVNO IZ DONBASA Lider Luganska: Pronađena još jedna masovna grobnica civila
Donjeck - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
RUSIJA
U Donjecku pronađeni novi dokazi: Ukrajina primenjivala kasetne bombe na civilima
Napad na Donjeck, sveće i sveća posvećene žrtvama napada - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve je razotkriveno: Ovo je totalni raspad Zapadne tvrđave laži
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala