- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija u UN: Gađanje Donjecka raketom „Točka U“ – teroristički napad i ratni zločin

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaPosledica raketiranja Donjecka
Posledica raketiranja Donjecka - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Pratite nas
Napad ukrajinske vojske na Donjeck raketom „Točka U“ predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava i izjednačava se sa terorističkim napadom i ratnim zločinom, navodi se u pismu stalnog predstavnika Rusije pri UN Vasilija Nebenzje.
Rusija je uputila pismo Savetu bezbednosti UN i Generalnoj skupštini kao zvaničan dokument.
U njemu se navodi da „napad koji su izvele ukrajinske Oružane snage ne predstavlja samo ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava, nego se izjednačava sa terorističkim napadom i ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva“.
Pored toga, u dokumentu se navodi da, s obzirom na činjenicu da kijevski režim širi lažne optužbe, „treba istaći da operativno-taktičke rakete 'Točka U' nisu deo naoružanja Oružanih snaga Rusije“.
Podsetimo, ukrajinska vojska je 14. marta raketirala centar Donjecka. Poginulo je 20 ljudi, dok je ranjeno 36. Lider DNR Denis Pušilin izjavio je da je raketa imala kasetno punjenje.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu. Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Ukrajinska vojska granatirala Donjeck - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
RUSIJA
Još jedna laž u moru dezinformacija: Zločinačko granatiranje Donjecka pripisano ruskoj vojsci
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
RUSIJA
Putin: EU ignorisala raketni napad ukrajinske vojske na Donjeck
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala