- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov: Pritisak SAD na druge zemlje je bez presedana, ali ima i onih koje se ne pokoravaju

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaVašington, američke zastave
Vašington, američke zastave - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Pratite nas
Pritisak Sjedinjenih Američkih Država na druge zemlje koji se dešava ovih dana je bez presedana. Velika većina država se pokorava, ali postoje i one koje to ne čine, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Sjedinjene Države ovih dana vrše pritisak bez presedana na mnoge svetske zemlje. Velika većina pokorava se tom pritisku, ali takođe postoje i one koje to ne čine, već zauzimaju svoj suvereni, uravnoteženiji stav. One otvoreno saopštavaju da smatraju neprihvatljivim svaku vrstu pritiska“, rekao je Peskov novinarima.

Sankcije protiv Bajdena ne znače i prekid komunikacije

Ruski zvaničnik prokomentarisao je i uvođenje ruskih sankcija protiv američkog predsednika Džozefa Bajdena, objasnivši da to ne znači i prekid komunikacije na najvišem nivou.
„U slučaju potrebe, ta komunikacija se može ponovo uspostaviti i uvođenje ovih sankcija ne znači i prekid komunikacije“, izjavio je Peskov.
Portparol ruskog predsednika je takođe naglasio da bi Rusija mogla da uzvratne mere prema zapadnim zemljama proširi i na lidere zemalja.
© MANDEL NGANDžozef Bajden i Vladimir Putin
Džozef Bajden i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Džozef Bajden i Vladimir Putin
Spisak lica, protiv kojih je Rusija uvela sankcije je, prema njegovim rečima, razume se, usaglašen s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Urušavanje svetosti privatne svojine na Zapadu

Peskov se još osvrnuo i na sankcije koje su uvedene protiv ruskih preduzetnika, okarakterisavši ih kao odraz urušavanja privatne svojine koja je na Zapadu sveta, ali i kao opasnost po poslovanje tamo.
On je takođe istakao da su mnogi vodeći ruski preduzetnici, u stvari i internacionalni preduzetnici, jer njihove kompanije posluju u celom svetu, te imaju apsolutni međunarodni status.
„Zbog toga, naravno, ovo što kolektivni Zapad izvodi protiv njih ne može se nikako drugačije nazvati nego razbojništvo na državnom nivou“, naglasio je Peskov.

Situacija u Ukrajini i sankcije Zapada

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i „zaštita ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, nema pretnje po civilno stanovništvo.
Nakon toga, zapadne zemlje su počele da uvode sankcije Rusiji, praktično svim sektorima ruske privrede, a brojne zemlje obustavile su i avio-saobraćaj sa Rusijom. Prema rečima portparola ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrija Peskova, sankcije Zapada su veoma ozbiljne, ali se Rusija za njih blagovremeno pripremila.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 15. marta kao odgovor na američke sankcije ruskim zvaničnicima „stop listu“ od 13 američkih državljana, na kojoj su i predsednik SAD Džo Bajden, državni sekretar Entoni Blinken, ministar odbrane Lojd Ostin.
Portparolka Bele kuće Džen Psaki - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
RUSIJA
Bela kuća odreagovala na ruske sankcije Bajdenu
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
RUSIJA
Kremlj o antiruskim sankcijama: U svemu lošem ima nešto dobro – ovo je prilika za razvoj
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala