- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bela kuća odreagovala na ruske sankcije Bajdenu

© REUTERS / TOM BRENNERPortparolka Bele kuće Džen Psaki
Portparolka Bele kuće Džen Psaki - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Pratite nas
Predstavnici američkog rukovodstva koji su se našli na ruskoj uzvratnoj listi sankcija nisu planirali posete Rusiji, saopštila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Niko od nas ne planira turistička putovanja u Rusiju, niko od nas nema tamo bankovne račune kojima ne bismo mogli da pristupimo (zbog sankcija)“, prokomentarisala je Psaki.
Takođe je saopštila da će predsednik SAD krajem marta posetiti Brisel gde će učestvovati na vanrednom samitu lidera zemalja NATO-a. Prema rečima Psaki, na samitu će se razgovarati o pitanjima koja se tiču „obuzdavanja Rusije i odbrane“. Šef Bele kuće takođe planira da učestvuje u samitu Evropskog saveta.
Na pitanje novinara da li je moguće da se Bajden sastane u Briselu sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim, Psaki je odgovorila da se „i dalje dogovaraju detalji putovanja“.
„U ovom trenutku nije isključena nijedna opcija. Naš glavni fokus sada je sastanak sa partnerima NATO-a u Briselu. Ako budu neke dodatne izmene u programu, obavestiću vas“, precizirala je Psaki.
Podsetimo, kao odgovor na sankcije SAD protiv ruskih zvaničnika, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 15. marta „crnu listu“ na kojoj se nalazi 13 američkih državljana, među kojima predsednik SAD Džo Bajden, američki državni sekretar Entoni Blinken kao i ministar odbrane SAD Lojd Ostin.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu. Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Kao odgovor na vojnu operaciju, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.
Predsednik SAD Džo Bajden na samitu G20 u Rimu - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
RUSIJA
Rusija uvela sankcije Bajdenu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala