- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj o antiruskim sankcijama: U svemu lošem ima nešto dobro – ovo je prilika za razvoj

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kremlj
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Pratite nas
Američke tvrdnje o navodno uništenoj ruskoj ekonomiji ne odražavaju realnost, poteškoće zaista postoje, ali u svemu lošem ima i nešto dobro, vidimo ovo kao priliku za razvoj, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

On je reagovao na izjavu portparolke Bele kuće Džen Psaki da su SAD i njihovi saveznici „u potpunosti srušili“ rusku ekonomiju sankcijama, koje su uvele kao odgovor na vojnu operaciju u Ukrajini.

Tako se ne može reći, istakao je Peskov.

On je priznao da „ruska ekonomija prolazi kroz poteškoće“, ali je dodao da je to istovremeno i „prilika za razvoj, za obnovu, za postizanje veće nezavisnosti, kao i za otvaranje novih industrija i druge stvari“.
„Imamo dobru poslovicu, a to je da u svemu lošem ima i nešto dobro. Pokušavamo da postojeće teškoće iskoristimo u našim interesima“, istakao je portparol ruskog predsednika.

O napadu na Donjeck: Gde je reakcija Amerike i EU?

Peskov se osvrnuo i na jučerašnji raketni napad na centar Donjecka koji su izveli ukrajinski nacionalisti, rekavši da je Kremlj razočaran time što lideri EU i SAD ništa nisu rekli tim povodom.
„Želim da skrenem pažnju da smo vrlo razočarani činjenicom da ni evropski lideri, ni moja koleginica Džen Psaki, ni njen šef i predsednik Džozef Bajden, ni lideri međunarodnih organizacija – ništa nisu rekli o Donjecku, ni juče ni danas. Ništa nisu rekli o nevinim civilima koje je usmrtila raketa, koju su lansirale Oružane snage Ukrajine. Nisu pričali ni o strahotama koje su koji se dešavaju u Donjecku, niti su ikoga osudili“, napomenuo je portparol, dodajući da „neće davati nikakvu ocenu toga, ali da želi da konstatuje to i da pozove sve da obrate pažnju na tu činjenicu“.

O izgledima za mirovni sporazum

Portparol je prokomentarisao i procenu savetnika šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Alekseja Arestoviča da bi mirovni sporazum između Rusije i Ukrajine mogao da bude postignut kroz nedelju dana ili dve, a najkasnije u maju. Prema rečima Peskova, „u ovom slučaju to su, po svemu sudeći, prognoze Arestoviča“.
Kako kaže, Kremlj za sada ne planira da daje prognoze o izgledima za mirovni sporazum između Rusije i Ukrajine – potrebno je sačekati opipljive rezultate pregovora o čijem toku je takođe prerano da se javno raspravlja.

O pregovorima Moskve i Kijeva

Prema njegovim rečima, u toku je rad delegacija pregovarača Rusije i Ukrajine, posao je težak, ali je sama činjenica da su razgovori nastavljeni pozitivna. U ponedeljak je, podsećanja radi, održana četvrta runda rusko-ukrajinskih pregovora, nakon kojih je savetnik šefa kancelarije ukrajinskog lidera Mihail Podoljak rekao da je napravljena tehnička pauza i da će se pregovori nastaviti u utorak.
Što se tiče nastavka pregovora sa zapadnim zemljama o garancijama bezbednosti, Peskov smatra da je teško da je moguće nastaviti pregovore sa Zapadom u istom obliku i da se situacija kardinalno promenila.
Komentarišući temu mogućnosti dijaloga sa SAD, naveo je da je Moskva zainteresovana za saradnju sa svim zemljama ako pokažu konstruktivan stav.

Putin je uvek bio pristalica izgradnje dobrih odnosa zasnovanih na međusobnom uvažavanju i spremnosti da se uvaže međusobne zabrinutosti, dodao je portparol ruskog predsednika.

O perspektivi napuštanja Saveta Evrope

Na pitanje novinara kakvi su izgledi da Rusija napusti Savet Evrope, Peskov je odgovorio da je „stanje stvari veoma očigledno“.
„Do sada nije bilo nikakvih izjava predsednika u vezi sa tim. Kada stav bude potpuno definisan, pogotovo jer je stanje stvari sa Savetom Evrope vrlo očigledno, predsednik će izvestiti o tome ili ćemo mi preneti njegov stav“, rekao je portparol Kremlja novinarima.
Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da Moskva neće učestvovati u pretvaranju Saveta Evrope u tribinu za zapadno samoljublje od strane NATO-a i EU, a prema rečima Peskova, izlazak Rusije iz Saveta Evrope značiće i povlačenje iz svih njegovih institucija.
Zastave Rusije i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
RUSIJA
Rusija: Učinićemo sve da pobedimo u bahatom ekonomskom ratu koji je započela Amerika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala