- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Jevrejin sa neonacistima: Maneken imperije zla – prizivao ubijanje Srba, a sada Rusa

© AFP 2023 / ALBERTO PIZZOLIBernar Anri Levi
Bernar Anri Levi - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Pratite nas
Na čuvenom stepeništu u Odesi, ovekovečenom u „Oklopnjači Potemkin“ Sergeja Ejzenštajna pojavio se ovih dana čudan dobrovoljac, u crnom kaputu, razbarušene sede kose, ali bez oružja. To je filozof Bernar Anri Levi. On je u društvu guvernera Odeske oblasti maksima Marčenka, obišao grad i objavio nekoliko tvitova u znak podrške ukrajinskim snagama.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Sagovornici Sputnjika, novinar Nikola Vrzić i istoričar Saša Adamović, kažu da Levijeva poseta Odesi nije iznenađujući potez francuskog aktiviste.
„Kao što se devedesetih zalagao za ubijanje Srba, potpuno je prirodno da se Bernar Anri Levi danas zalaže za ubijanje Rusa. Pri tome, on zatvara krug koji je otvorio 2014, kada je na Majdanu pružao podršku puču koji je sproveden zarad američkih interesa. Sada ovaj filozof američkih bombi podržava te iste pučiste“, kaže Vrzić.

Levijev paradoks – Jevrejin koji sarađuje sa neonacistima

U svemu tome, Levi se uopšte ne obazire na činjenicu da je njegov domaćin Maksim Marčenko, donedavno bio komandant nacističkog bataljona Ajdar, koga je nevladina organizacija Amnesti internešenal optužila za brojne ratne zločine u Donbasu, dodaje on.
Bernar Anri Levi - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2015
Bernar Anri Levi — filozof koji voli rat
Amnesti internešenel je, podsećamo, septembra 2014. optužio pripadnike bataljona Ajdar za zločine, među kojima su nezakonito zatvaranje, otmice, krađe, iznude i moguća pogubljenja. Ista organizacija je decembra iste godine optužila ovaj bataljon da zaustavlja humanitarnu pomoć, dok je 2015. ukrajinski guverner Luganske oblasti Genadij Moskalj zatražio od ministarstva odbrane iz Kijeva da obuzda pripadnike ovog bataljona, koji, kako je rekao, teroriše stanovnike oblasti.
„Još jedan paradoks je to što Levi, kao Jevrejin, sarađuje sa nekim ko je neonacista. Znamo da je bataljon Ajdar, kao i bataljon Azov i mnogi drugi bataljoni prilično otvoreno gaje nacističku ideologiju. Opet, u svetu apologije američkog intervencionizma, ni to nije ništa novo“, navodi Vrzić.
Prema njegovim rečima, Bernar Anri Levi nije ni ideolog, niti apologeta američkog intervencionizma u svetu; on je samo vešti profiter, koji je shvatio gde se nalaze novac i udoban život – u službu toga stavio je svoj intelekt.
„Ne bih mu davao preveliki značaj, niti bih ga umanjivao. On je jednostavno jedan od saučesnika u propagandnoj mašineriji imperije zla koja je posejala tolike milione smrti širom sveta“, zaključuje Vrzić.

Maneken imperije zla

Levijeva pojava u Odesi nije sračunata samo na to da obnovi svoju medijsku popularnost, već da bi se još jednom otvoreno eksponirao, kao što se devedesetih godina eksponirao protiv Srba, kaže Adamović.
„Iako je navodni ideološki levičar, pripadao je takozvanim francuskim „novim filozofima“, izgleda da nije toliko ideološki gadljiv, jer se u Odesi zatekao u društvu čoveka koji je prononsirani neonacita. Očigledno da mu takvo društvo sasvim prija i da nije želeo da propusti priliku da, kada su sve kamere moćnih zapadnih medija uperene u Ukrajinu, ponovo obnovi pomalo potamnelu medijsku slavu“, ističe on.
Međutim, izgleda da Levijeva medijska zvezda polako zalazi, da više nije toliko interesantan zapadnim medijima kao što je nekada bio, dodaje Adamović, jer zapadno javno mnenje, nakon decenija koje je proveo kao globalistički aktivista, ima sve manje poverenja u njega.
„On Ukrajini i ukrajinskim neonacistima neće pomoći jer više nije u mogućnosti da to učini, ali je njegova pojava, s obzirom na istoriju njegovih aktivnosti tog tipa, dobar znak da antiruski projekat, koji je toliko dugo sprovođen u Ukrajini, ide ka svom neslavnom završetku“, zaključuje Adamović.
Bernar Anri Levi - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2017
Zašto je Levi dobio tortu u Beogradu

Snaga filozofije je u podršci avijacije

U svom obilasku Odese, sudimo prema tvitovima koje je poslao, Bernar Anri Levi nije obišao Dom sindikata u tom gradu, u kome su sledbenici onih koji ga danas goste žive spalili oko stotinu ljudi. Tu činjenicu je zaboravio da pomene objavljujući svoje statuse.
Ali, istorija Levijevog navodnog aktivizma prepuna je sličnih slučajeva neobaziranja na patnje svih – on je uvek birao stranu, pomno pazeći da izabrana strana bude ona koju podržava Vašington. Tako je bilo devedesetih godina, kada se zalagao za bombardovanje Beograda; tako je bilo i tokom arapskog proleća, u kome je Levi takođe igrao ulogu promotera američkog koncepta razaranja bliskoistočnih država. Tako je i u Ukrajini, u kojoj je ovaj francuski filozof aktivan od 2014.
Aktivnosti Bernara Anrija Levija možda je najbolje opisao ruski pisac Viktor Peljevin. U romanu „Snaf“ iz 2011, Levi je Peljevinu poslužio kao prototip lika pod imenom Bernar Anri Montenj Monteskje.
„Bernar Anri Montenj Monteskje je radio sa mnom u poslednjih nekoliko ratova - verovatno znate to ime. On je sebe radije nazivao filozofom. Takođe je bio predstavljen u vestima. Ali na platnom spisku, koji je sastavljen na crkvenom engleskom, njegova pozicija se nedvosmisleno naziva: „prvi razred krek diskursa“. To je, u stvari, potpuno isti vojni čovek. Ali tu nema kontradikcije - mi nismo deca i savršeno razumemo da snaga moderne filozofije nije u silogizmima, već u podršci avijacije“, kaže u romanu Peljevin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala