- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Turska ne želi američke „Patriot“ sisteme i F-35

© AFP 2023 / ADEM ALTANTurski vojnici sa zastavama na paradi 30. avgusta 2013. godine u Ankari tokom proslave 91. godišnjice Dana pobede
Turski vojnici sa zastavama na paradi 30. avgusta 2013. godine u Ankari tokom proslave 91. godišnjice Dana pobede - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Pratite nas
Turska ne planira da nabavi američke „Patriot“ raketne sisteme i više ne namerava da razmišlja o nabavci aviona F-35, te smatra taj slučaj „zatvorenim“, rekao je Ismail Demir, predsednik turske Odbrambene industrije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
„Patriot“ sistem je sklonjen sa dnevnog reda i nema potražnje za njim sa naše strane, rekao je turski zvaničnik na marginama diplomatskog foruma u Antaliji.
„Ako govorimo o odbrambenoj industriji, kada su u pitanju „Patrioti“ okrenuli smo stranicu“, rekao je Demir, preneli su turski mediji.
Demir je dodao i da se ugovor o nabavci druge partije ruskih PVO sistema S-400 sprovodi bez teškoća.
Posle godina neuspešnih pregovora sa SAD, Turska, koja je članica NATO, odlučila je da nabavi ruski raketni sistem S-400, potpisavši u 2017. godini ugovor vredan 2,5 milijarde dolara za četiri baterije, koje su isporučene dve godine kasnije, prenosi RT.
Tome se usprotivio Vašington, koji tvrdi da S-400 nije usklađen sa drugim NATO sistemima i može ugroziti bezbednost. Zbog toga je Turska izbačena iz programa razvoja aviona F-35, u kom je učestvovala godinama. Nabavka S-400 dovela je i do toga da SAD uvedu sankcije protiv nekih turskih zvaničnika, među kojima je i Demir.
Iako je Turska tražila nadoknadu za izbacivanje iz programa razvoja aviona, podsećajući da je u njega uložila 1,4 milijarde dolara, Demir navodi da dve strane teško da mogu da postignu sporazum o F-35 i da je taj slučaj sada zatvoren.
„Načinjeni su koraci ka tome da se saslušamo i razumemo i dobro je da je dijalog počeo. Verujemo da je pitanje F-35 zatvoreno i da sada treba sami da se snađemo“, rekao je Demir.
Prema njegovim rečima, Ankara je sada usredsređena na razvoj sopstvenog aviona, te na modernizaciju aviona F-16 koje poseduje.
Turska akrobatska grupa  - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Rusija će pomoći Turskoj da napravi svoj lovac
Američki lovac F-35 - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Erdogan: Razgovaraću sa Bajdenom o dugu za lovce F-35
Ruski PVO sistem S-400 - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
RUSIJA
„Rosteh“: Isporuka S-400 Turskoj – pobeda Rusije nad Amerikom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala