- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Rosteh“: Isporuka S-400 Turskoj – pobeda Rusije nad Amerikom

© Sputnik / Vitaliy AnkovRuski PVO sistem S-400
Ruski PVO sistem S-400 - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Isporuka ruskih sistema S-400 Turskoj uprkos nezadovoljstvu Vašingtona predstavlja pobedu Moskve na tržištu naoružanja, izjavio je generalni direktor „Rosteha“ Sergej Čemezov.

„Smatramo da smo pobedili u ovom slučaju“, odgovorio je on na pitanje novinara da li je zadovoljan što prodaje oružje NATO članici, što stvara nesuglasice između SAD i Turske.

Direktor „Rosteha“ je za američku televiziju „En-Bi-Es njuz“ takođe rekao da bi ruski perspektivni lovac pete generacije „Šahmat“, koji prvi put predstavljen u inostanstvu na avio-salonu „Dubai eršou“, mogao da zainteresuje Tursku i drugog američkog saveznika – Saudijsku Arabiju.

Erdogan: Bez komentara o zajedničkoj proizvodnji delova S-400

Istovremeno, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su se Ruska Federacija i Turska dogovorile da neće davati nikakve izjave u vezi sa zajedničkom proizvodnjom elemenata PVO sistema S-400.
„Što se tiče proizvodnje delova za S-400, dogovorio sam se sa ruskom stranom da za sada nećemo davati nikakve izjave, niti ćemo deliti detalje. Stoga sada neću reći ništa o tome“, rekao je turski lider na konferenciji za štampu u Ankari nakon pregovora sa španskim premijerom Pedrom Sančezom.
Erdogan je takođe napomenuo da je ta tema „osetljiva“ za Moskvu i Ankaru.
Podsetimo, Moskva je 2017. godine potpisala ugovor o isporuci PVO sistema S-400 Ankari. Turska je bila prva zemlja NATO-a koja je ove sisteme kupila od Rusije.
Moskva je 2017. godine potpisala ugovor o isporuci PVO sistema S-400 Ankari. Turska je bila prva zemlja NATO-a koja je ove sisteme kupila od Rusije. Odluka Ankare izazvala je negativnu reakciju Vašingtona i Alijanse u celini. SAD ne prestaju sa pokušajima da nateraju Tursku da odustane od ruskih sistema PVO. Zbog činjenice da Ankara ne podleže pritisku i ne odustaje od S-400, Vašington ju je isključio iz svog programa za proizvodnju lovaca-bombardera pete generacije F-35.
Osim toga, Sjedinjene Američke Države su dugo pretile Turskoj uvođenjem niza jednostranih sankcija zbog kupovine S-400, ali nisu žurile sa tim, plašeći se daljeg zaoštravanja odnosa sa ključnim saveznikom u okviru Alijanse, a Ankara je upozoravala da primenu takvih ograničenja neće ostaviti bez odgovora. U decembru 2020. godine, Vašington je ipak uveo restriktivne mere.
Protivvazdušni raketni sistemi S-400 Trijumf na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Erdogan: Kupovina S-400 imala smisla, uprkos trvenju u odnosima sa Vašingtonom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala