- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Erdogan: Razgovaraću sa Bajdenom o dugu za lovce F-35

CC BY 2.0 / Falcon_33 / Američki lovac F-35
Američki lovac F-35 - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će na sastanku sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom na konferenciji o klimi početkom novembra u Glazgovu razgovarati o otplati američkog duga od 1,4 milijarde dolara za lovce F-35 koje su Sjedinjene Američke Države odbile da isporuče Turskoj.
„Neću se sastati sa Bajdenom u Rimu (na samitu G20 krajem oktobra), već u Glazgovu. Glavna tema razgovora biće F-35, za koji smo platili 1,4 milijarde dolara. Na najnižem nivou imamo informacije da SAD navodno nameravaju da se taj dug otplati preko F-16. Da li je to tako ili ne, saznaćemo od Bajdena. Ako je to slučaj, možda ćemo krenuti tim putem rešavanja ovog pitanja“, rekao je Erdogan turskim novinarima u avionu, vraćajući se iz Azerbejdžana, prenosi televizija „NTV“.
Erdogan je ranije izjavio da su Sjedinjene Američke Države predložile Turskoj da kupi lovce F-16 nakon što su Ankaru izbacile iz programa isporuke F-35.
Vašington je prethodno uputio zvanično obaveštenje Turskoj o njenom isključenju iz programa isporuke najnovijih borbenih aviona F-35 zbog činjenice da je Ankara kupila ruske sisteme za protivvazdušnu odbranu S-400. Sjedinjene Američke Države su anulirale zajednički memorandum o F-35, koji je Turska potpisala u januaru 2007.godine zajedno sa sedam drugih partnera na projektu F-35 – Velikom Britanijom, Italijom, Holandijom, Australijom, Danskom, Kanadom i Norveškom.
Turska se ranije obavezala da će kupiti 100 aviona F-35. Takođe je učestvovala u proizvodnji više od hiljadu komponenti za njih. Kako je ranije izjavio turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank, Turska nastavlja proizvodnju ovih komponenti uprkos činjenici da su je SAD isključile iz ovog projekta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala