- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko optužio Kijev za ispaljivanje rakete na teritoriju Belorusije

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je sa teritorije Ukrajine na Belorusiju bila ispaljena raketa, ali i da je uspešno oborena. On je istakao da to neće biti povod da se Belorusija uključi u specijalnu operaciju u Ukrajini, ali da će odgovor Belorusije osetiti svi ako do njega dođe.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Upozoravao sam vas da će nas gurati u ovu operaciju, u ovaj rat (specijalnu operaciju u Ukrajini). Pokušaće da nas uvuku. Dokaz tome je i što je pre dva dana u toku noći ispaljena još jedna raketa na belorusku teritoriju. To je bio napad na našu teritoriju raketom ‘Točka-U’, koju smo zajedno s Rusima presreli i oborili iznad Pripjatja. Negde pored reke je pala. Koga zanima može da ode da pogleda. Nije zatvoren pristup“, prenela je Lukašenkovu izjavu njegova pres služba.
Beloruski lider je objasnio da ovo nije lažna vest i da to jednostavno nije pominjano, jer je bilo potrebno utvrditi šta se zaista dogodilo.
„Šta je ovo? Zar hoće jednom raketom da bombarduju Belorusiju? To ne bi uspelo. Ova raketa jednostavno ne bi doletela do nas. Ali, zašto se to radi? Da bi isprovocirali naš odgovor. Ali mi nismo takve naivčine. Ako odgovorimo - odgovorićemo kako dolikuje. To će svi osetiti. Za sada tolerišemo“, dodao je šef beloruske države.

Zašto Belorusija ne učestvuje u operaciji u Ukrajini

Beloruski lider je pojasnio da beloruski vojnici ne učestvuju u operaciji u Ukrajini, jer nemaju tamo šta da traže i nisu ni pozvani, kao i da Belorusija ne namerava da se meša.
Kako je naglasio, njegova zemlja nema čime da doprinese ruskoj operaciji, jer je u Ukrajini i više nego dovoljno ruskih vojnika, kao i naoružanja, te prisustvo beloruskih vojnika jednostavno nije potrebno.
© Sputnik / Ilья PitalevVojnici DNR kod Marijupolja
Vojnici DNR kod Marijupolja - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Vojnici DNR kod Marijupolja
Lukašenko je takođe istakao da beloruske jedinice u vezi sa operacijom u Ukrajini izvršavaju svoje obaveze na teritoriji Belorusije.
„Naš zadatak – ovo je veoma važno u svakoj bici, a ne samo u ratu – je da sprečimo napad iz pozadine na trupe koje napreduju. Ruske trupe. To nikada ne smemo dozvoliti. Nikad! To će biti ravno izdaji. O ovome sam govorio i u prvim danima operacije. Mi to radimo, jer nam je i dalje potrebno kao državi da zaštitimo svoje granice na severozapadu, zapadu, pa i danas na jugu“, rekao je Lukašenko.

Specijalna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Posledice granatiranja na teritoriji Donjecke i Luganske Narodne republike - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
RUSIJA
DNR: Došli smo do ukrajinskog laptopa sa ciljevima rakete „Točka-U“
Sastanak ministara spoljnih poslova Rusija i Irana, Sergeja Lavrova i Hoseina Amira Abdolahijana u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
RUSIJA
Lavrov: Cilj pregovora sa Ukrajinom - njen vojno neutralni status
Zastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
RUSIJA
Upozorenje iz Moskve: Ulazak Ukrajine u NATO označio bi početak rata sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala