- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Cilj pregovora sa Ukrajinom - njen vojno neutralni status

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaSastanak ministara spoljnih poslova Rusija i Irana, Sergeja Lavrova i Hoseina Amira Abdolahijana u Moskvi
Sastanak ministara spoljnih poslova Rusija i Irana, Sergeja Lavrova i Hoseina Amira Abdolahijana u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da su pregovori sa Ukrajinom usmereni na osiguravanje njenog vojno neutralnog statusa.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Pregovori koji se sada odvijaju su pregovori o osiguravanju vojno neutralnog statusa Ukrajine u kontekstu garancija bezbednosti za sve učesnike tog procesa i u kontekstu demilitarizacije Ukrajine kako s njene teritorije nikada više ne bi bilo pretnji po Rusiju, i naravno, u kontekstu obustavljanja politike nacifikacije zemlje koja je potvrđena u čitavom nizu zakonodavnih akata. To podrazumeva i ukidanje svih diskriminacionih ograničenja koja su bila uvedena u vezi sa ruskim jezikom, obrazovanjem, kulturom, ruskim medijima“, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za medije sa iranskim kolegom.
Rusija zahteva da se razmotri pitanje biolaboratorija na teritoriji Ukrajine u okviru Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje i stvaranja zaliha biološkog oružja i o njegovom uništenju.
„Takođe, sa udvostručenom energijom ćemo insistirali na tome da Amerikanci prestanu da blokiraju naš predlog od pre 20 godina o potrebi stvaranja specijalnog mehanizma verifikacije uz taj mehanizam“, dodao je on.
Lavrov je rekao i da je Rusija dobila pisane garancije od SAD da sankcije neće uticati na saradnju sa Iranom.
„Dobili smo pisane garancije. One su deo teksta sporazuma o obnavljanju Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za iranski nuklearni program“, rekao je Lavrov i dodao da je taj način obezbeđena pouzdana zaštita svih projekata predviđenih sporazumom, uključujući i angažovanje ruskih kompanija, stručnjaka na projektima kao što je nuklearka „Bušer“.

Iranski ministar: Politički proces jedino rešenje za Ukrajinu

Ministar spoljnih poslova Irana Amir Abdolahijan, koji boravi u poseti Moskvi, rekao je da se kriza u Ukrajini mora rešavati političkim putem. Teheran pozdravlja pregovore Moskve i Kijeva, dodao je on.
„Razgovarao sam sa Lavrovom o događajima u Ukrajini… Uz razumevanje važnih razloga koji su do toga doveli, smatramo da situaciju treba rešavati političkim putem. Mi smo protiv rata u Avganistanu, Jemenu i drugim zemljama. Ne mislimo da je rat rešenje za Ukrajinu…. Razumemo povode za ove događaje i pregovore Lavrova i ministra spoljnih poslova Ukrajine. I podržavamo ih “, rekao je Abdolahijan posle razgovora sa šefom ruske diplomatije.
On je dodao i da ga je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba zamolio da prenese Lavrovu poruku o potrebi političkog rešavanja situacije u Ukrajini.
„Sinoć sam imao poduži razgovor sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova i on me je zamolio da prenesem gospodinu Lavrovu poruku da se Ukrajina zalaže prekid rata i usredsređivanje na politički proces“, rekao je iranski ministar.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala