- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Roskomnadzor“ ograničio „Instagram“ u Rusiji

© Sputnik / Ramilь SitdikovInstagram
Instagram - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
Pratite nas
Ruska državna agencija za nadzor komunikacija „Roskomnadzor“ uvrstila je „Instagram“ u registar resursa s ograničenim pristupom na teritoriji Rusije, saopšteno je iz te agencije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Kao povod za ovu odluku „Roskomnadzora“ poslužila je odluka Ruskog državnog tužilaštva od 11. marta kojom se traži da se kompanija „Meta“, u okviru koje posluju društvene mreže „Fejsbuk“ i „Instagram“, proglasi za ekstremističku i ujedno zabrani njena aktivnost u Rusiji.
Komentarišući nastalu situaciju, advokat Dmitrij Agranovski izjavio je za „Sputnjik“ da bi u slučaju priznanja „Mete“ kao ekstremističke organizacije, najbolje rešenje za korisnike bilo uklanjanje naloga na „Fejsbuku“ i „Instagramu“.
Ruski senator Andrej Klišas istovremeno smatra da građani koji zaobiđu blokadu da bi se prijavili na ove društvene mreže, neće biti sankcionisani.
Sa druge strane, advokat Aleksej Mihaljčik upozorio je da bi korisnici koji su platili oglašavanje na „Fejsbuku“ i „Instagramu“ mogli biti optuženi za finansiranje ekstremizma, a njihovi nalozi blokirani.
Kompanija „Meta platforms“ je nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, privremeno ukinula zabranu pozivanja na nasilje protiv ruskih vojnika preko društvenih mreža „Fejsbuk“ i „Instagram“.
Nakon toga, Državno tužilaštvo Rusije podnelo je tužbu zahtevajući da se „Meta“ proglasi za ekstremističku organizaciju i da joj se zabrani delovanje u Rusiji. Istražni komitet pokrenuo je krivični postupak zbog članaka o javnim pozivima na ekstremističke aktivnosti i promovisanja terorizma.
Mnoge ruske kompanije i zvaničnici već su počeli da napuštaju „Fejsbuk“ i „Instagram“. Tako je holding „Gasprom-Medija“ zamrzao aktivnosti na ovim društvenim mrežama, dok su čelnici Amurske, Čuvaške, Nižegorodske, Murmanske i Samarske oblasti već napustili ove internet-platforme.
Logo kompanije Meta i društvene mreže Fejsbuk - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
RUSIJA
Ruska ambasada pozvala SAD da prekinu ekstremističke aktivnosti kompanije „Meta“
Moskva, Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
RUSIJA
Kremlj: Ako su Fejsbuk i Instagram dozvolili pozivanje na nasilje protiv Rusa - stižu odlučne mere
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala