- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Stiže još jedna solarna oluja: Polarna svetlost spušta se mnogo južnije, preti komunikacioni haos

© NASA/SDOSolarna oluja
Solarna oluja - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
Pratite nas
Naša planeta bi trebalo da se pripremi za „trostruku pretnju“ koja dolazi iz svemira, pošto se očekuje da ogromna solarna oluja pogodi Zemlju u ponedeljak, 14. marta, kaže dr Tamita Skov, fizičarka koja prognozira svemirsko vreme.
Solarna oluja nastaje kada se na Suncu desi bilo kakva vrsta poremećaja – sunčeva baklja, prasak plazme ili geomagnetna oluja.
Pozivajući se na prognoze Agencije NASA i američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA), Skov kaže da bismo se mogli suočiti sa problemima sa funkcionisanjem radija i GPS-a, posebno tokom izlaska i zalaska sunca.
Pored toga, može se očekivati polarna svetlost u srednjim geografskim širinama, kaže fizičarka. Obično su aurore vidljive na visokim geografskim širinama, ali solarna oluja će pružiti priliku da se vidi svetlosna predstava za one koji žive bliže ekvatoru.
„Solarna oluja i aurora, petodnevna prognoza: naporna nedelja sa trostrukom pretnjom! Velika solarna oluja dolazi u sendviču između bleštavog udarca prethodne solarne oluje i nekog brzog solarnog vetra“, napisala je fizičarka u tvitu.
Prema predviđanjima, solarna oluja će uticati na planetu oko dve nedelje. U svojoj prognozi za naredna tri dana, NOAA je takođe saopštila da postoji 80 odsto šanse da se velika oluja dogodi u ponedeljak.
Meteorolog Skot Saterlend predvideo je da bi aurore mogle da budu vidljive u Kanadi u nedelju uveče.
„Spremite se, posmatrači aurore! Možda ćemo videti geomagnetne oluje već u nedelju uveče zbog ogromnog izbacivanja koronalne mase koje eruptira sa Sunca“, napisao je Saderlend, piše međunarodni Sputnjik.
Prema njegovim rečima, solarna oluja je stigla do Zemlje već u četvrtak, a mogla bi da izazove geomagnetne oluje u noći sa nedelje na ponedeljak.
Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Šta su geomagnetne oluje i kako uništavaju tehniku u orbiti
Šema nastanka geomagnetne oluje na Zemlji - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Geomagnetna oluja pogodiće Zemlju u narednih nekoliko sati
Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Snimljena najveća solarna erupcija do sada /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala